Boek
Nederlands

Jip en Janneke. 5

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
Jip en Janneke. 5
×
Jip en Janneke. 5 Jip en Janneke. 5
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Alledaagse belevenissen van twee buurkinderen, waarin iedere kleuter zich kan herkennen. Ook enkele hoofdstukken over feesten als jarig zijn, Pasen, Kerstmis en oudejaar. Vanaf ca. 3 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kleuters
Titel
Jip en Janneke. 5
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1998
159 p. : ill.
ISBN
90-214-3266-8

Besprekingen

Bundel met veertig verhaaltjes over de twee bekende buurkinderen. Ze beleven allerlei huiselijke avontuurtjes zoals b.v. ondeugend met hun neus in de taart zitten waardoor een aparte taart met holletjes ontstaat. Andere onderwerpen zijn o.a. ijsjes eten en Sinterklaas. De verhaaltjes zijn in de t.t., korte en eenvoudige zinnen, duidelijke interpunctie en duidelijk lettertype. Bij elk verhaal is een zwartwitillustratie geplaatst, waarin m.n. de personages als een soort silhouetjes zijn afgebeeld. De verteltrant is vlot, met humor, elk verhaal bevat een zekere spanning en ondanks het feit dat ze ruim vijftig jaar geleden al zijn ontstaan, kan het kind van vandaag zich met deze twee kinderen identificeren. Een aantrekkelijke, verzorgde gebonden uitgave. Geschikt om voor te lezen vanaf ca. 3 jaar en om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties