Boek
Nederlands

Ibbeltje

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
Ibbeltje
×
Ibbeltje Ibbeltje
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Ibbeltje is een gewoon meisje dat gewone avonturen beleeft. Ze heeft een gewone vader maar een katse moeder en dat is heel apart. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Gezin
Extra onderwerp
humor
Titel
Ibbeltje
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2017 | Andere uitgaves
136 p. : ill.
ISBN
9789045112527 (hardback)

Besprekingen

Annie M.G. Schmidt schreef in 1962 en 1963 een feuilletonnetje voor het blad TeleVizier. De korte verhaaltjes over het meisje Ibbeltje en haar moeder die vroeger een kat was werden in 1996 opnieuw opgediept door uitgeverij Querido, en samen met de schrijfster herwerkt en in boekvorm uitgegeven. Intussen is het acht jaar geleden dat Ibbeltje herdrukt werd, en zag Querido in het kader van het feestjaar Annie M.G. Schmidt de kans om een nieuwe uitgave met extra prenten van Fiep Westendorp te lanceren. Jammer genoeg is Ibbeltje heus geen onmisbare schat uit het oeuvre van Schmidt.
Dat de verhaaltjes slechts korte afleveringen zijn mag hier geen excuus zijn: ook Pluk van de Petteflet was voor het een boek werd een feuilleton dat wekelijks in Margriet verscheen, en toch is Pluk een geheel in plaats van een opeenvolging van onderling inwisselbare stukjes die toevallig over dezelfde personages gaan. Schmidt schreef steeds in…Lees verder
Ibbeltje is een doodgewoon meisje met een doodgewone vader. Maar Ibbeltjes moeder is vroeger de kat van een heks geweest. Ook nu kan ze nog kattentaal verstaan. In creatieve taal en met veel humor krijgt het alledaagse uit een kinderleven een bijzondere kleur. Maar Ibbeltje beleeft met haar ouders ook bizarre avonturen. En als het toverparapluutje van de heks geen uitkomst biedt, dan helpen de katten wel met hun informatie en raad. De spanning en de wijze waarop dit alles wordt verteld, bieden kinderen een bron van plezier. De stoutste fantasie wordt werkelijkheid. Je wordt een rekenwonder door de toverkracht van een parapluutje en je kunt een boze heks in een fles melk veranderen. In geestige gedichtjes (in een rode letter afgedrukt) wordt elk gebeuren nog eens extra belicht. De zwart-witillustraties, hier en daar met rood ingekleurd, passen als karikatuur uitstekend bij de tekst. De 'katse' moeder en de dwaze situaties zijn kostelijk en eveneens met humor verbeeld. Op het omslag gaa…Lees verder

Ibbeltje

Ibbeltje is een doodgewoon meisje in een op het eerste zicht doodgewoon gezin. Alleen met haar moeder is er iets vreemds aan de hand. Die is namelijk vroeger nog de huiskat van een heks geweest. Nu nog heeft ze de neiging om af en toe een boom in te kruipen of een vogel achterna te zitten. Ibbeltjes moeder kan dus ook overleggen met hun katten, Rosencrantz en Guildenstern, want ze verstaat kats als ware het gewoon Nederlands. Alledaagse gebeurtenissen krijgen zo een heel eigen kleur en dat niet in het minst door het kleurrijke taalgebruik van Annie M.G. Schmidt.
Maar naast de alledaagse dingen beleeft Ibbeltje ook heel wat ongewone zaken met haar ouders: een boze heks in melk veranderen, een rekenwonder worden door een parapluutje, … Heel wat kleurrijke personages vullen de gewone opstelling aan. Zo is er opa Duizendschoon, de krenterige meneer Pinkepank en meneer Sinkel (van de winkel van Sinkel). De namen alleen al beloven veel goeds.
De gewone tekst wordt afgewisseld me…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties