Boek
Nederlands

Heksen en zo

Annie M.G. Schmidt (auteur), Charlotte Dematons (illustrator)
+1
Heksen en zo
×
Heksen en zo Heksen en zo
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Net als in de oude sprookjes gebeuren er de wonderlijkste dingen in deze, soms een beetje griezelige, verhalen over diepvriesdames, een lucifersdoosje waar alles in kan, een beest met een achternaam en heksen en zo. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Heksen
Titel
Heksen en zo
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Charlotte Dematons
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2000
144 p. : ill.
ISBN
90-214-3287-0

Besprekingen

Herdruk van 15 fantasieverhalen, waarin naast sprookjesfiguren (heksen, prinsen/prinsessen, reuzen, draken) ook eigentijdse elementen een rol spelen (koelkast, diepvriezer, radio, plastic) terwijl in één verhaal, dat zich beurtelings in de hemel en op aarde afspeelt een engeltje de hoofdrol vervult en tevens vader God voorkomt. Deze plastische voorstelling kan in strengere prot.-chr. gezindten als stuitend worden ervaren, maar, en dat geldt voor alle verhalen, de humor is altijd mild, gaat soms over in ironie, maar zij wordt nooit spottend of bijtend. Op de pastelkleurige omslag van deze gebonden editie in pocketformaat prijkt een aantal hoofdfiguren uit de verhalen, terwijl zachte potloodtekeningen van verschillende grootte het boek juist en leuk verluchten. Waren de illustraties vroeger vooral humoristisch, nu zijn ze fijntjes en subtiel. De schrijfstijl is aangepast aan het soort verhaal. Fantastische bundel voor iedereen van 8-80 jaar en om voor te lezen.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties