Boek
Nederlands

De depressie survivalgids

Annick Beyers (auteur), Ria Van Noyen (auteur), Josine Van Schijndel (illustrator)
Zit je niet zo goed in je vel, huil je veel of slaap je slecht? Ontdek of je misschien depressief bent. Adviezen en tips, ook voor opvoeders, om hier mee om te gaan. Met stripachtige zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Depressies
Titel
De depressie survivalgids
Auteur
Annick Beyers Ria Van Noyen
Illustrator
Josine Van Schijndel
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2014
148 p. : ill.
ISBN
9789462341746 (paperback)

Besprekingen

De depressie survivalgids is een boek voor kinderen met een depressie of voor jonge lezers die met een depressief persoon in aanraking komen (een ouder, broer of zus…). De opzet van de auteurs is om aan kinderen uit te leggen wat een depressie is, hoe een depressie kan opduiken, hoe je deze kunt behandelen en wie daarbij kan helpen. De boodschap in het boek luidt: zoek iemand die je vertrouwt om erover te praten en ga samen op zoek naar professionele hulp, er is hoop, je zal je weer beter gaan voelen en hoeft je niet altijd zo te voelen als nu.
Het gidsje start met het verschil tussen een dipje en een depressie, daarna volgt een hoofdstuk over hoe je weet of je een depressie hebt, of het een ziekte is, welke hulp er mogelijk is, hoe je aan stress komt, hoe je het kalmer aan kunt doen en wat therapie inhoudt, en tot slot eindigt het boek met bekende personen met een depressie.
Het boekje is als doorlopende tekst met allerlei kaders opgevat, met af en toe een aankruislijstj…Lees verder
Deel uit de bekende reeks ‘Survivalgidsen’*, waarin het aanreiken van informatie en een aanstekelijke wijze van presenteren hand in hand gaan. In deze uitgave wordt op genuanceerde wijze aandacht besteed aan depressiviteit. De insteek is om kinderen zélf te laten (in)zien wat kenmerken, oorzaken en gevolgen kunnen zijn van een depressie. Ze leren ook om met enige mate van relativering naar het fenomeen depressie te kijken. Daarnaast worden tips en voorbeelden gegeven over hoe om te gaan met situaties waarin ouders, vrienden e.a. hun depressie, en de vaak daarbij behorende gevoelens van pijn en angst, moeten (over)leven. De essentie van het gepresenteerde verhaal is dat 'depressie' behandelbaar is! Er is ook aandacht voor de diverse vormen van hulpverlening en mogelijke medicatie. De inhoud is levendig, wordt gelardeerd met checklijstjes, reflectieopdrachten, ervaringen van ouders en biedt bij elk onderdeel - 'Hoe gaat het intussen met jou?' - ruimte voor (eigen) tips en oplossingen. E…Lees verder