Boek
Nederlands

Tante Ada's erfenis

+1
Tante Ada's erfenis
×
Tante Ada's erfenis Tante Ada's erfenis

Tante Ada's erfenis

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een meisje krijgt, na de dood van haar oudtante, een geheimzinnige brief met een opdracht, die ze binnen zes maanden moet uitvoeren. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Familie, Geheimen
Titel
Tante Ada's erfenis
Auteur
Anneriek Van Heugten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2002
223 p.
ISBN
90-6822-963-X

Besprekingen

In dit knap gestructureerd speurdersverhaal is het thema dood onderhuids aanwezig.

Bij de dood van haar stokoude groottante erft Violet zowat haar hele vermogen, op voorwaarde dat ze het geheim van tante Ada oplost. Violet is boos, want ze wil niet met het verleden opgezadeld worden. Na de dood van haar vader heeft ze een afwerend pantser rond zichzelf gebouwd en dat wil ze zo houden.

Haar vriendje Jeroen is de enige die haar stoerheid probeert te doorbreken. Hij geeft haar een zetje om toch in tante Ada' s verleden te graven. Terwijl de lezer mag meedenken, en vaak ook vooruit kan denken, wordt de puzzel stukje voor stukje ingevuld. Een klasgenootje, dat ook een verlies te verwerken heeft, helpt een handje om Violets opdracht tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk heeft Violet niet alleen het leven van tante Ada, maar ook zichzelf onder de loep genomen. Dat heeft haar een stuk verder gebracht in het verwerken van haar verdriet.

Het is niet zo dat het thema …Lees verder
Na de dood van tante Ada blijkt de puber Violet onverwacht de hoofderfgenaam te zijn, mits ze het geheim van die tante binnen zes maanden oplost. Aanvankelijk is ze vol verweer; ze heeft niets met tante Ada, waar ze iedere week van haar moeder heen moest. Bovendien is ze woedend over tantes brief, waarin wordt gesuggereerd dat deze speurtocht haar wellicht af zal helpen van haar houding alles wel alleen af te kunnen en niemand nodig te hebben. Een chronologisch detectiveverhaal waarbij Violet zich ontwikkelt van iemand die anderen, inclusief haar moeder na de dood van haar vader, afweert tot iemand die zich socialer opstelt, de muur afbreekt en anderen nodig wil hebben. Een teruggetrokken, saaie klasgenote blijkt van waarde te zijn. Ware vriendschap en uitkomen voor je echte gevoelens staan centraal. Stukje voor stukje wordt de waarheid ontdekt, waarbij Violet als kind door haar moeder wordt geleid en later kameraadschappelijk en vol eigen initiatief met hulp van moeder en anderen de…Lees verder