Boek
Nederlands

Mijn status is positief : een dagboek in zwart-wit

Annemie Struyf (auteur), Lieve Blancquaert (fotograaf)

Mijn status is positief : een dagboek in zwart-wit

Titel
Mijn status is positief : een dagboek in zwart-wit / Annemie Struyf ; foto's Lieve Blancquaert
Auteur
Annemie Struyf
Fotograaf
Lieve Blancquaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Brussel: Globe, 2005
216 p. : ill.
ISBN
90-5466-667-6 (paperback) 9789054666677 (paperback)

Besprekingen

Wie de laatste jaren het journalistieke duo Struyf-Blanquaert in de media heeft gevolgd, wordt wel enigszins achterdochtig bij zoveel promotiecampagnes. Zelfs wanneer een maatschappelijke boodschap heel zinvol is, krijgt men enige argwaan bij dergelijke media-inzet. De grote felblauwe Afghaanse burka-vrouwen uit Insjallah, mevrouw (Roularta, 2004) waren een tijdlang overal te zien. Struyf en Blanquaert zijn zonder meer een uitstekend team, waarbij talenten van journalistiek, fotografie en media goed aan mekaar gekoppeld worden. Dat hebben ze ook gedaan in hun nieuw boek Mijn status is positief. Het is een dagboekverhaal over aids in Afrika en Europa. Tijdens een Keniaanse reis zoeken de auteurs gewone mensen op die seropositief zijn, met als gids Achieng, een vrouw die zelf besmet is met het hiv-virus. De slachtoffers, die meestal merkwaardig moedig zijn, zijn zowel gewone moeders als prostituees, mannen, kinderen. Schrijnende verhalen in de ik-vorm weergegeven met foto'…Lees verder
Dit boek beschrijft door middel van fotoreportages en interviews het leven van mensen in Afrika en Europa die getekend zijn door hun status als seropositieven. In Afrika is een groot deel van de bevolking besmet met hiv, maar het blijft een groot taboe voor velen om hier openlijk voor uit te komen. Veel mensen verliezen hun geliefdes, familieleden en vrienden door deze gevreesde ziekten, zonder het gebruik van medicatie. Het contrast met Europa is schrijnend, waar mensen die hiv met zich meedragen, beter er aan toe zijn met medicatie, waardoor ze als zieken een betere positie hebben in hun dagelijks leven. Het boek wordt afgesloten met vijf bijlagen waarin onder andere informatie verstrekt wordt over de ziekte aids, adressen en internetsites waar meer informatie gevonden kan worden.

Over Annemie Struyf

Annemie Struyf (Schoten, 4 februari 1961) is een Belgische journaliste, schrijfster, programmamaakster en moeder van vijf kinderen. Ze is voornamelijk bekend als de ene helft van Meisjes van 40 uit De laatste show en van tv-reeksen zoals In Godsnaam en Het Hoge Noorden. Struyf is ook schrijfster van boeken over wereldproblemen. Lieve Blancquaert is haar vriendin en compagnon die de foto's maakt.

Biografie

Struyf studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en werkte daar ook een tijd als pedagogisch onderzoeker. Op haar 35e stapte ze in de journalistiek. Eerst werkte ze voor Humo en Knack Weekend, sinds 2005 voor televisie (Woenstijnvis en VRT).

Sinds 2006 is Annemie Struyf, samen met Lieve Blancquaert, voorzitter van Hope for Girls. Sinds 2014 steunt Hope for Girls een vluchthuis voor meisjes die aan de praktijken van genitale verminking willen ontsnappen. Dit vlu…Lees verder op Wikipedia