Boek
Nederlands

Bloemen van Jules

+1
Bloemen van Jules
×
Bloemen van Jules Bloemen van Jules
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Jules krijgt tien zaadjes om te zaaien en kan niet wachten tot er bloemen uitkomen. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Bloemen, Tuinieren
Titel
Bloemen van Jules
Auteur
Annemie Berebrouckx
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Zwijsen, 2011
[24] p. : ill.
ISBN
9789055354542 (hardback)

Besprekingen

Met Bloemen voor Jules lijkt Berebrouckx op een dood spoor te zijn beland met haar verhalen rond het jongetje Jules. Er zitten een paar mooie elementen in het verhaal. Bijvoorbeeld hoe de buurman Jules zaadjes heeft, die de jongen mooi in de grond stopt en ook de verwondering op het einde van wat er uit zo'n piepklein zaadje kan opbloeien.

De tussenscènes over Jules die zijn familie op de hoogte brengt van zijn arbeid, zijn erg flauw. Repetitieve elementen zijn belangrijk in boeken voor peuters, maar het lijkt me niet onmogelijk om in die herhaling nog iets wezenlijks te vermelden, iets wat het verhaal optilt. Iemand als Eric Carle heeft bewezen dat dat heel goed kan en dat je bij repetitieve elementen niet de simplistische toer op hoeft. Integendeel. Flauw boekje is dit. [Marita Vermeulen]
Jules krijgt van de buurman tien zaadjes die hij in de tuin zaait. Hij kan bijna niet wachten tot er bloemen uit komen, want die heeft hij al aan zijn mama, papa, zus, vis en opa beloofd. Uiteindelijk blijken er reuzegrote zonnebloemen uit te komen, die iedereen heel tevreden aanneemt van Jules. Voor veel jonge kinderen is Jules al een vertrouwde figuur; hij komt al in zo'n twintigtal titels voor, onder andere in 'Jules in de dierentuin'* en 'De oma van Jules'. In dit leerzame prentenboek staat op de rechterbladzijde steeds een paginavullende illustratie en op de linkerpagina de tekst in een grote schreefloze letter, met daaronder een kleine illustratie. Er zit durf, maar tegelijkerijd ook evenwicht in het pittige kleurgebruik van de strak vormgegeven illustraties, die overal goed samengaan met de tekst. Op de laatste illustratie, over twee bladzijden, staat iedereen vrolijk met de bloemen afgebeeld. Herdruk in iets groter formaat. Vanaf ca. 3 jaar.

Over Annemie Berebrouckx

Annemie Berebrouckx (24 juli 1970) is illustrator en auteur van kinderboeken en studeerde in 1991 af aan Sint Lucas Antwerpen in de richting Toegepaste grafiek & illustratie. Ze schrijft en illustreert vooral karton- en prentenboeken, boeken voor eerste lezers en educatieve uitgaven. Berebrouckx hoopt vooral dat haar verhalen kinderen laten genieten, maar hen tegelijkertijd ook sterker en weerbaarder maken.

Berebrouckx is vooral gekend als auteur en illustrator van de boeken over Jules. Haar eerste prentenboek De eend van Jules verscheen in 1998. Ondertussen zijn er al meer dan 55 boeken van Jules verschenen, net als spelletjes, puzzels, doeboeken en poppen. Jules speelt ook de hoofdrol in het taalontwikkelingsprogramma Dag Jules dat in 85 procent van de Vlaamse kleuterscholen gebruikt wordt.

In 2000 kreeg Berebrouckx een Boekenwelp voor De oma van Jules. Het boek prijkt, met 98 andere boeken, op de lijst "Het Mooiste Kinderboek Aller Ti…Lees verder op Wikipedia