Boek
Nederlands

Het geheim van de goochelaar

Anneke Scholtens (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sjan vindt een goochelkoffer. Op een goochelclub leert hij hoe hij de spullen moet gebruiken. Als hij succes heeft met zijn trucs, wordt de grootste pestkop van de klas jaloers. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Goochelen
Leesniveau
AVI 8
Titel
Het geheim van de goochelaar
Auteur
Anneke Scholtens
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2008
83 p. : ill.
ISBN
9789025852184

Besprekingen

Dit boek verschijnt in de 'Geheim'-reeks van uitgeverij Leopold, die al een 25-tal boeken bevat van verschillende schrijvers. Het geheim van de goochelaar gaat over de jongen Sjan, die goochelaar wilt worden, maar daarbij gehinderd wordt door zijn overbuurjongen Guido, die bekend staat als de pestkop van de klas. Sjan wordt geholpen door Nadia, die hem naar een goochelclub meeneemt waar hij 'vingervlug' leert worden. Alles gaat goed totdat Guido Sjans goochelkoffer afpakt. De twee sluiten een akkoord: Sjan krijgt de koffer terug als hij Guido betrekt in zijn schooloptreden.

Het is jammer dat de personages in dit verhaal niet wat beter uitgewerkt zijn: ze blijven eendimensionaal en dienen duidelijk enkel om hun functie te vervullen. Bij Guido en Sjan worden vooral de metamorfoses die zij ondergaan in de verf gezet. Guido verandert van een pestkop in een aardige buurjongen, Sjan van een onpopulair kereltje in een bewonderde goochelaar. De evoluties die de karakters hier do…Lees verder
Als Sjan langs een berg grofvuil op straat loopt, vindt hij een goochelkoffer en neemt die mee. Zelf goochelen blijkt nog best moeilijk, maar op een goochelclub leert Sjan vingervlugheid en het bespelen van het publiek. Wanneer hij daar op school succes mee heeft, gaat de grootste pestkop van de klas erg moeilijk tegen hem doen. Sjan weet niets beters te bedenken dan die jongen in te schakelen bij zijn goochelact op de schoolavond. Dat zorgt voor verrassingen! Een vlot verhaal in de serie 'Het geheim van' (www.geheimvan.nl), dat af en toe best geheimzinnig en spannend is. De vele illustraties in zwart-wit met grijstinten geven de spanning van de belangrijkste momenten heel goed weer. Met nawoord van de auteur over haar ervaringen met goochelen en informatie over een schrijfwedstrijd. Leuk verhaal voor lezers vanaf ca. 8 jaar.

Over Anneke Scholtens

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ron Hooijenga

Anneke Scholtens (Voorschoten, 28 juli 1955) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en jeugdromans.

Loopbaan

Scholtens studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschappen in Amsterdam. Ze had een eigen dyslexiepraktijk en gaf les aan onderwijzers in opleiding, voor ze zich fulltime op het schrijven stortte. In 1999 verscheen bij uitgeverij Maretak haar eerste kinderboek De Haak. Daarna volgden nog tientallen kinderboeken, jeugdromans, een prentenboek samen met tekenaar Len Munnik (uitgeverij Leopold), en een bundel met versjes. Haar jeugdroman Hij was mijn vriend werd vertaald in het Duits en het Frans. De uit negen delen bestaande serie rond de vrouwelijke inspecteur Fritzi (uitgeverij Zwijsen) is begonnen aan een tweede leven: de eerste drie delen zijn opnieuw uitgegeven, met aangepaste tekst en nieuwe tekeningen. Een serie dierenverhalen (uitgeverij Maretak, 2016) speelt rond dieren die in Suriname voor…Lees verder op Wikipedia

Suggesties