Boek
Nederlands

Zus en Kim op reis

Anne Wyckmans (auteur), Marijke Ten Cate (illustrator)
+1
Zus en Kim op reis
×
Zus en Kim op reis Zus en Kim op reis
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Samen met vader en moeder en haar zus Kim gaat Zus op vakantie naar het land waar zij vandaan komt. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Reizen, Vakantie
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Zus en Kim op reis / Anne Wyckmans ; ill. Marijke ten Cate
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Marijke Ten Cate
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
[25] p. : ill.
ISBN
90-448-0017-5

Besprekingen

Anne Wyckmans en Marijke ten Cate schreven en tekenden een vervolg op de drie eerste boekjes over zus en kim. Het leesniveau is een trapje hoger: AVI 2. Wie het begin van de reeks las, is waarschijnlijk sneller vertrouwd met de context, die in deze boekjes slechts geleidelijk duidelijker wordt.

Zus is afkomstig uit een niet nader genoemd Afrikaans land waar veel kinderen hun ouders verloren door de oorlog. We volgen haar verder bij de integratie in haar nieuwe thuisland, waar ze in het gezin van kim terechtkwam. In zus gaat naar school zien we haar tijdens haar eerste schooldag. Haar buik vertelt dat ze dat niet echt leuk vindt, maar ten slotte valt alles mee. In zus en kim op reis vertrekt het hele gezin op reis naar het land van zus, waar ook haar naam wordt gevonden (een naam voor zus).

De belevenissen van zus en kim zijn visueel erg aantrekkelijk. Marijke ten Cate schildert leuke personages en de multiculturele context blijkt uit haar rijke kleu…Lees verder
Zus is geadopteerd. Samen met haar zus Kim en hun vader en moeder gaat ze op vakantie naar het land waar ze vandaan komt. Uiteraard moet er goed gerust worden voor de reis begint. Kim valt snel in slaap maar Zus droomt dat ze met de boot op reis gaan en dat ze zeeziek wordt. Ook is ze bang dat ze niet meer mee terugkomt Zus verstopt zich. De volgende dag kan de langverwachte vakantie toch beginnen en stappen ze in het vliegtuig op weg naar het land van Zus. Verhaal voor beginnende lezers. Het boekje is verlevendigd met 12 kleurrijke illustraties die alle een dubbele pagina beslaan. Een enkele keer is er gebruik gemaakt van tekstballonnen. De tekst beslaat ca. 60% van het boek; de illustraties zijn onderaan de pagina gesitueerd. Door de tekstballonnen vullen ze het eigenlijke verhaal aan. Op de donkerrode omslag van het vierkante boekje zijn de twee hoofdpersonen van het verhaal, zittend op de bank, te zien. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia