Boek
Nederlands

Ketting voor een vlakvark

Anne Wyckmans (auteur)

Ketting voor een vlakvark

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Ketting voor een vlakvark
Auteur
Anne Wyckmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2002
138 p.
ISBN
90-6822-929-X

Besprekingen

De zeventienjarige Kate worstelt met ambivalente gevoelens wanneer haar broer Bryan naar Zuid-Afrika vertrekt. Van bij aanvang maken ondubbelzinnige hints duidelijk dat de twee een incestueuze verhouding hadden. Niet uit liefde, volgens Kate, maar als gevolg van een uit de hand gelopen nieuwsgierigheid. Dierlijke seks, zoals ze het nog later formuleert. Ze haat Bryan er voor, maar ze kan zich pas van hem bevrijden wanneer ze verliefd wordt op Steve en ervaart wat echte liefde is. Vreemd genoeg hebben noch moeder, die haar zoon verafgoodt, noch vader iets in de gaten. Alleen oma vermoedt iets en onthult Kate bij wijze van hulp of troost, maar wel heel omfloerst, een analoog familiegeheim.

De titel van dit zesde verhaal van Anne Wijckmans is al even mysterieus, symbolisch en gesloten als het verhaal zelf. Een vlakvark is een Zuid- Afrikaans wrattenzwijn waar jacht op gemaakt wordt. Als symbool voor Bryan kan het tellen. Vroeger vereenzelvigde hij zich zo graag met het flinke big…Lees verder
Als haar broer Bryan naar Zuid-Afrika is vertrokken, blijft Kate met gemengde gevoelens achter. Via e-mail onderhoudt zij contact met haar broer en weet zij zo wat hij allemaal meemaakt daar. Als Kate met enkele vrienden op vakantie gaat, wordt ze verliefd op Steve, en merkt ze dat ze slechts met veel moeite van haar verleden, in het bijzonder van haar relatie met Bryan, kan loskomen. Haar oma vertelt haar over een groot familiegeheim, waarvan Kate veel herkent. In uitermate korte zinnen wordt in 52 evenzo korte hoofdstukken het verhaal van Kate beschreven. Veel wordt niet gezegd, veel wordt wel gesuggereerd en als lezer moet je allerlei details combineren om te begrijpen wat er allemaal met Kate aan de hand is, en wat zij in haar jeugd heeft meegemaakt. Steeds krijgt de lezer een stukje van de puzzle, die door de lezer zelf in elkaar gezet moet worden. Met voorwoord in het Zuid-Afrikaans. Een intrigerend en voor jongeren herkenbaar boek, dat uitnodigt tot herhaald lezen, waarbij de l…Lees verder

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia