Boek
Nederlands

Een naam voor zus

Anne Wyckmans (auteur), Marijke Ten Cate (illustrator)
+1
Een naam voor zus
×
Een naam voor zus Een naam voor zus
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Zus en Kim zijn in Afrika waar Zus vandaan komt. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Reizen
Leesniveau
AVI 2
Titel
Een naam voor zus / Anne Wyckmans ; ill. Marijke ten Cate
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Marijke Ten Cate
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
[25] p. : ill.
ISBN
90-448-0018-3

Besprekingen

Anne Wyckmans en Marijke ten Cate schreven en tekenden een vervolg op de drie eerste boekjes over zus en kim. Het leesniveau is een trapje hoger: AVI 2. Wie het begin van de reeks las, is waarschijnlijk sneller vertrouwd met de context, die in deze boekjes slechts geleidelijk duidelijker wordt.

Zus is afkomstig uit een niet nader genoemd Afrikaans land waar veel kinderen hun ouders verloren door de oorlog. We volgen haar verder bij de integratie in haar nieuwe thuisland, waar ze in het gezin van kim terechtkwam. In zus gaat naar school zien we haar tijdens haar eerste schooldag. Haar buik vertelt dat ze dat niet echt leuk vindt, maar ten slotte valt alles mee. In zus en kim op reis vertrekt het hele gezin op reis naar het land van zus, waar ook haar naam wordt gevonden (een naam voor zus).

De belevenissen van zus en kim zijn visueel erg aantrekkelijk. Marijke ten Cate schildert leuke personages en de multiculturele context blijkt uit haar rijke kleu…Lees verder
Een reis naar het Afrikaanse land van herkomst van de adoptiefzus van Kim. Vader, moeder en Kim zien alles. Zus herinnert zich veel; het weeshuis en de kinderen, de hitte, slapen op een mat in de hut. Een oude mamma vertelt een verhaal van veel oorlog en waarom zoveel kinderen wees zijn geworden. Zij noemt Zus bij haar echte naam: Yambo. De reeks, waarin dit boekje verschijnt, is bestemd voor het aanvankelijk lezen. De inhoud verdient wat begeleiding, maar technisch is het ook niet simpel. Lange woorden als "sneeuwwitte, pikdonker, bewaker"; alleen het woord 'ha-ge-dis' is van deelstreepjes voorzien. De tekst loopt, zonder onderverdeling, door over de bladzijden. Soms een 'balloon' bij de illustratie. Een mooi verzorgd vierkant boekje met veel expressieve, leuke en kleurige illustraties op glad, stevig papier. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd, wat steun biedt bij de leesstof. Vanaf 7 jaar zelf lezen, eventueel eerst voorlezen. Praten over adoptie kan na het lezen va…Lees verder

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia