Boek
Nederlands

Een jas voor zus en Kim

Anne Wyckmans (auteur), Marijke Ten Cate (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Zus en Kim gaan naar de stad om nieuwe schoenen en een jas te kopen. Prentenboek met kleurige tekeningen en een korte tekst. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Boodschappen doen
Leesniveau
AVI 1
Titel
Een jas voor zus en Kim / tekst Anne Wyckmans ; ill. Marijke ten Cate
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Marijke Ten Cate
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-6822-752-1

Besprekingen

De roodharige Kim en haar Afrikaanse adoptiezusje dat in Een kus voor zus bij de familie van Kim kwam wonen, doen winterinkopen in Een jas voor zus en kim.

Het vierkante formaat waarin de verhalen zijn uitgegeven, nodigt uit voor prenten die over twee bladzijden doorlopen, en die soms origineel afgegrensd worden: zo zijn bv. alleen de voeten van de meisjes te zien als ze net nieuwe schoenen hebben gekocht. Het gebruik van tekstballonnen is overbodig en stoort de lay-out van de tekst en de illustraties.


De verhalen werden geschreven voor eerste lezers op AVI 1. Ze handelen over alledaagse dingen, Een jas voor zus en kim mist een echte verhaallijn of een geloofwaardige uitwerking van de stemmingen of emoties. Echt prikkelend voor de verbeelding zijn de uitgaven niet, al bezitten sommige illustraties wel het potentieel om een in de tekst onuitgesproken gedachte of gevoel op te roepen. Mooi is de prent van de moeder die haar twee dik ingepakte Eskim…Lees verder
Leesoefenstof voor het aanvankelijk leesonderwijs. Dit is het derde deel in de serie over Zus en Kim. Ze gaan met hun ouders met de bus naar de stad voor nieuwe schoenen en een nieuwe jas. Met de beperktheid van het AVI-niveau is dit uitstapje toch op een leuke manier uitgewerkt. De aantrekkelijke kaft en de dito vrolijk gekleurde tekeneningen ondersteunen de tekst die afwisselend geplaatst is in tekstballonnen of duidelijk gecentreerd op een pagina; er wordt geen gebruik gemaakt van hoofdletters, wel van leestekens. Een leuke aanwinst voor kinderen die een paar maanden leesonderwijs hebben gehad.

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia