Boek
Nederlands

Appelmoes met kaarsjes

Anne Wyckmans (auteur), Evelien Vanhamel (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Als Jolien gaat verhuizen naar het grootste huis in het dorp, moet ze erg wennen aan haar nieuwe leven. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Appelmoes met kaarsjes / Anne Wyckmans ; met ill. van Evelien Vanhamel
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Evelien Vanhamel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2004
[55] p. : ill.
ISBN
90-448-0174-0

Besprekingen

Jolien gaat verhuizen en wel van het één na grootste huis van het dorp naar het grootste huis, waar ze een hele verdieping voor zichzelf krijgt. Haar ouders willen nu ook chic leven. Jolien verzon vroeger allemaal verhalen, maar nu lukt dat niet meer. Haar lievelingswinkel, de boekenwinkel, blijkt op een dag gesloten en alle boeken staan ingepakt. Als Jolien jarig is, krijgt zij alle boeken cadeau, behalve een kleine bundel met gedichten, die als titel heeft ‘Voor jou’. Als ze het gaat zoeken, staat de winkel in brand. De juffrouw van de boekwinkel, maar ook het boekje worden uiteindelijk gered. Vlot geschreven verhaal over de liefde van Jolien voor boeken en verhalen. De context komt soms ongeloofwaardig over, maar wordt redelijk humoristisch beschreven. Het verhaal laat zich goed voorlezen; per hoofdstuk is er sprake van een goed opgebouwde spanningsboog. Jolien wordt levendig beschreven; de andere personages zijn meer karikaturen. De kleurrijke illustraties sluiten naadloos op de t…Lees verder

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia