Boek
Nederlands

Glijvlucht

+1
Glijvlucht
×
Glijvlucht Glijvlucht
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Gieles woont met zijn ganzen op een spotterscamping naast een landingsbaan. De grote afwezige in het leven van de jongen is zijn moeder. Zij probeert de wereld te redden door in Afrika demonstraties van zonnekooktoestellen te geven. Gieles probeert op zijn beurt zijn moeder te weerhouden van haar gevaarlijke missies. Daarom traint hij in het geheim zijn ganzen voor een heldhaftig plan.
Onderwerp
Liefde, Nederland
Titel
Glijvlucht
Auteur
Anne-Gine Goemans
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Breda: De Geus, 2012
409 p.
ISBN
9789044510065 (paperback)

Besprekingen

Glijvlucht is de opvolger van Anne-Gine Goemans’ alom geprezen familieroman Ziekzoekers. Het is een compleet en uitgebalanceerd boek, in alle opzichten grenzeloos. Heden en verleden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; de personages zijn verschillend – echte mensen met echte emoties; het verhaal is tegelijkertijd avontuurlijk, lichtvoetig en ontroerend; het is toegankelijk voor alle seksen en leeftijden; een zedenschets, streekverhaal en bildungsroman.
De setting is echter oer-Hollands: Spaarndam, vlakbij een vliegtuigroute en landingsbaan van Schiphol. De tegenstelling tussen industrie en het platteland vormt het fundament van de roman. Het subtiel tussengevoegde historische en romantische verhaal over de polderjongen Ide en zijn geliefde Sophia, herinnert de lezer eraan dat contrast ook in de negentiende eeuw al bestond.
Goemans schiep ook een eenentwintigste-eeuwse polderjongen, Gieles Slob. Deze dromerige, licht eigenzinnige ganzenliefhebber van veertien à …Lees verder
Gieles (14, ik-figuur) woont met zijn ouders en zijn oom als een van de weinig overgeblevenen pal naast een nieuwe landingsbaan van Schiphol. Gieles mist zijn moeder, die het grootste deel van de tijd weg is voor ontwikkelingswerk in Afrika. Om haar voor altijd thuis te laten blijven, bereidt hij samen met zijn ganzen een heldendaad voor, geïnspireerd door de beroemde Hudson-landing van captain Sully. Daarnaast wordt de soms wat te omvangrijke roman bevolkt door vele kleurrijke personages, en speelt de Nederlandse poldergeschiedenis een belangrijke rol. Tweede roman van Anne-Gine Goemans (1971), wier debuut 'Ziekzoekers' in 2008 de Anton Wachterprijs won. Goemans liet zich o.a. inspireren door haar eigen rol als actievoerder tegen de Polderbaan en andere bouwplannen rond haar woonplaats. Een rijke, speelse en ontroerende roman, die door Goemans’ toegankelijke vertelstem geschikt is voor zowel jongeren als volwassenen. Kleine druk. Winnaar van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012…Lees verder

Over Anne-Gine Goemans

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Anne-Gine Goemans (30 januari 1971) is een Nederlandse schrijfster.

Met haar debuutroman Ziekzoekers (mei 2007) won zij de Anton Wachterprijs 2008. Voor de roman Glijvlucht kreeg ze de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs 2012. In 2019 verscheen vervolgens Holy Trientje, waarbij Goemans werd geïnspireerd door een Amerikaanse vredesactiviste die eerder een kernwapendepot wist binnen te dringen.

Externe links

  • website
  • Biografieën, werken en teksten bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl)