Boek
Nederlands

Alles kookt over

Anna Woltz (auteur)
+1
Alles kookt over
×
Alles kookt over Alles kookt over

Alles kookt over

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Vier kinderen worden in de zomervakantie een paar weken uit logeren gestuurd bij een vriendin van hun moeder, die bij aankomst echter niet thuis blijkt te zijn. Ze beginnen een restaurant omdat ze geld nodig hebben om te eten. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Koken, Restaurants
Titel
Alles kookt over
Auteur
Anna Woltz
Taal
Nederlands
Editie
3de, herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
123 p.
ISBN
9789025855338

Besprekingen

Een wensvervullend vakantieboek over vier creatieve kinderen en een vriend. Omdat ze hun logeeradres verlaten vinden en geen geld hebben, besluiten ze een weekendrestaurant te beginnen. Het accent van het verhaal ligt op de voorbereidingen, de aankopen, het opruimen en de kleine conflicten die wat spanning brengen. Achteraan staan de recepten die Laura, het oudste meisje, klaarmaakt. Je zou het verhaal een aangekleed kookboek voor kinderen kunnen noemen, zonder diepgang en niet bijzonder origineel.
[Jet Marchau]
Vier kinderen worden in de zomervakantie een paar weken uit logeren gestuurd bij een vriendin van hun moeder, die bij aankomst echter niet thuis blijkt te zijn. Ze vinden de sleutel en nemen bezit van het huis, waar ze - om aan geld te komen - een restaurant beginnen. Samen met een vriend, die van huis is weggelopen, verdelen ze de taken. En de zaken gaan goed, hoewel er natuurlijk de nodige strubbelingen, tegenvallers en onderlinge onenigheden zijn. Een fijn vakantieverhaal, waarin de vijf kinderen goed uit de verf komen en vooral hun hartverwarmende onderlinge verhoudingen positief opvallen. Een leuke toegift is, dat de gemaakte recepten achter in het boek staan vermeld. Om meteen mee aan de slag te gaan! Voorzien van een nieuw, eigentijds foto-omslag. Vanaf ca. 10 jaar.

Alles kookt over

Terwijl hun ouders op reis zijn worden vier kinderen opgevangen door een vriendin van hun moeder. Althans, dat was de bedoeling want de vriendin is zelf op reis vertrokken. De vier kinderen moeten zich dus alleen zien te redden op hun logeeradres gedurende zes weken. Onverwacht komt er nog een vriend aankloppen, die beslist om bij hen te blijven. Samen besluiten ze om een restaurantje te beginnen en zo aan geld te geraken. Heel het huis wordt heringericht, ingrediënten worden aangekocht en de taken verdeeld. Hun restaurant wordt een succes en langzaam beginnen ze elkaar ook beter te begrijpen en van hun vakantie te genieten.
Het idee achter het verhaal vind ik best leuk, maar weinig realistisch. Er wordt te veel een beroep gedaan op het gelukkige toeval zodat je niet echt 'gelooft' in het verhaal. Naar het einde toe van het boek wordt het dan plots weer veel serieuzer en moet alles nog snel opgelost worden. Er staan recepten op het einde van het boek, maar ik betwijfel of die oo…Lees verder

Over Anna Woltz

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Serge Ligtenberg

Anna Woltz (Londen, 29 december 1981) is een Nederlands kinderboekenschrijfster en journalist. In 2016 won zij de Gouden griffel voor haar boek Gips.

Opleiding

Woltz heeft haar opleiding gevolgd aan de Montessorischool Waalsdorp en het Gymnasium Haganum. Woltz begon met schrijven toen ze twaalf jaar oud was. Haar verhalen verdwenen toen nog diep in een kast en waren niet bedoeld voor publicatie. Toen ze vijftien jaar oud was besloot ze te schrijven over een onderwerp waar ze wat van af wist: het leven op school. In de Volkskrant publiceerde zij een jaar lang onder de naam Rebecca Maart wekelijks een column over het leven op het Haagse Gymnasium Haganum. Aan het einde van het jaar werden de columns gebundeld in het boekje Overleven in 4b. Haar eerste kinderboek, Alles kookt over, schreef Woltz toen zij zeventien jaar oud was. De verhalen voor dit boek verzon ze in de keuken, als ze haar handen n…Lees verder op Wikipedia