Boek
Nederlands

Verboden te vLiegen

Anna Van Praag (auteur), Mark Janssen (illustrator)
+1
Verboden te vLiegen
×
Verboden te vLiegen Verboden te vLiegen
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Fay kan de binnenkant van haar elleboog kussen. Dat betekent dat ze magische krachten heeft. Maar wat kan ze dan? Fay voelt het: ze kan vliegen! Voorlezen vanaf ca. 7, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 7, AVI M6
Titel
Verboden te vLiegen
Auteur
Anna Van Praag
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
95 p. : ill.
ISBN
9789025855765 (hardback)

Besprekingen

Fay is net voor de zoveelste keer verhuisd. Deze keer hebben Fay, haar vader en Jozefien, de zwarte huishoudster uit Suriname, hun intrek genomen in een groot huis in de duinen. Fay moet naar een nieuwe school. De juf, Zenobia, valt erg tegen. Ze maakt meteen een opmerking over Fays kromme rug. Fay beweert dat er in haar rug vleugels zitten. De klas schatert het uit, behalve één jongen die alleen achter in de klas zit. Dat is Roderick. Fay en Roderick worden vrienden. Roderick helpt Fay bij het leren vliegen.

Op schooluitstap gaan Fay en haar klasgenoten naar een kinderboerderij. Fay ontdekt dat er iets op de boerderij het daglicht niet mag zien. Later hoort ze een jammerkreet als ze in de buurt van de kinderboerderij vliegt. Met de hulp van Roderick komt ze erachter dat er verwaarloosde ezels gevangen zitten. Fay en Roderick zetten een reddingsactie op touw.

De mensen die Fays wereld bevolken, maken het leven zeker niet aangenamer. Candy uit Fays klas is een pestkop. D…Lees verder
De 9/10-jarige Fay en haar vriendje Roderick weten het zeker: Fay kan vliegen, want ze kan haar elleboog kussen. Na veel oefenen (in het geheim) lukt het Fay inderdaad. Maar wat blijkt, als ze vliegt, kan Fay ook alle dieren horen. Ook de verwaarloosde ezels op de kinderboerderij. Tijd voor actie. Leuk verhaal waarin realiteit en fantasie perfect in elkaar overlopen. De onzekere Fay, die vaak verhuisd is en nooit de tijd heeft gehad om vrienden te maken, bloeit helemaal op wanneer Roderick haar gelooft en helpt met vliegen. Vlot geschreven met prima passende zwart-witillustraties, verschillend van grootte. Bij het boek hoort een site www.ikkanvliegen.com met daarop activiteiten en een wedstrijd. Er blijven nog wat vragen open: waarom verhuist Fay zo vaak? Waarom wordt haar vader boos als ze naar haar moeder vraagt of over vliegen begint? Misschien komt er een vervolg. Leuk verhaal om voor te lezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Verboden te vliegen

Fay gelooft dat er in de bult op haar rug vleugels zitten. Niemand gelooft haar natuurlijk, behalve Jozefien, die zorgt voor Fay en haar papa. Op een dag gaan ze voor de zoveelste keer verhuizen en moet Fay naar een nieuwe school. Daar ontmoet ze Roderick. Hij gelooft onmiddellijk het verhaal van de vleugels en wil haar helpen bij het leren vliegen. Tijdens het vliegen hoort ze hulpgeroep. Dat moet zeker van de dieren komen, want alleen zij kan het horen. Samen met Roderick gaat ze op zoek naar wie hulp nodig heeft.
Fay gelooft zo erg in haar vleugels dat je vanaf het begin van het boek meegaat in haar fantasie. Als de vleugels dan toch tevoorschijn komen, geraakt het verhaal in een andere versnelling. Het is een fantasierijk boek dat niet te veel moeite kost om te lezen maar toch voldoende uitdagend is voor kinderen die het leren lezen net onder de knie hebben.
Tip: probeer eens of je je elleboog kan kussen. Zo ja, dan heb je een speciale gave ...