Boek
Nederlands

Onrustvlinder

Anna Coudenys (auteur)
+1
Onrustvlinder
×
Onrustvlinder Onrustvlinder
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 12-jarige Lowyse woont in Brugge in 1469. Ze is dol op haar vader en ze is bang dat hem iets zal overkomen nu die vreemde Schotse edelman en zijn vrouw, prinses Mary Stewart, in de buurt zijn. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Brugge ; 15de eeuw
Titel
Onrustvlinder
Auteur
Anna Coudenys
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2008
262 p.
ISBN
9789022322574

Besprekingen

Onrustvlinder, het zesde boek van Anna Coudenys, werd op 14 maart voorgesteld in het 12e-eeuwse kasteel van Male, sedert 1954 omgevormd tot de St.-Trudoabdij. Het historische verhaal brengt een kleurrijke tijd tot leven, "de tijd dat de engelen nog tussen de mensen leefden", een tijd "waarin heksen nog kruidenmoeders waren en je van de aarde af kon vallen." Maar ook een tijd waarin de wereld langzaam kantelde: de late middeleeuwen, anno 1469.
Hoofdpersoon Lowyse is de lievelingsdochter van de rijke 15e-eeuwse Brugse koopman en diplomaat Anselmus Adornes. Zij is pienter, bijdehand, geïnteresseerd in alles wat de wereld op het einde van de 15e eeuw doet kantelen. Haar held is de dappere Elegast, uit het prachtig verluchte manuscript Karel ende Elegast, een geboortecadeau van haar dooppeter, Lodewijk van Gruuthuse. Kortom, in die tijd had Lowyse beter een jongen kunnen zijn.
In het eerste deel van Onrustvlinder vertelt Anna Coudenys over Lowyses kindertijd in het statige huis aan…Lees verder
Hoofdpersoon is de 12-jarige Lowyse, ook wel Ludovica, door haar vader Wieske genoemd, het zevende kind van Anselm Ardornes, heer van Cortuy. In 1469 komen de Schotse prinses Mary Stewart en haar gemaal Thomas Boyd naar Brugge, op de vlucht voor Koning James. En Lowyses vader is van plan een reis naar Jerusalem te maken. Zijn drie dochters brengt hij daarom veilig onder in drie kloosters. De tweede hoofdpersoon is de eveneens 12-jarige Seppe, de zoon van een Italiaanse lakenverver, en zijn geheimzinnige vriend Luigi. Als Lowyses vader verstrikt raakt in een web van politieke intriges, nemen de levens van Lowyse, Seppe en Luige een onverwachte wending. Spannend historisch verhaal, gebaseerd op middeleeuwse kronieken in de Albertina-bibliotheek in Brussel, gesitueerd in het 15e eeuwse Brugge in Vlaanderen, dat samen met Holland en Zeeland deel uitmaakte van het Groot-Bourgondische Rijk. Omdat het perspectief steeds wisselt van de ene naar de andere hoofdpersoon, kost het even om in de s…Lees verder

Onrustvlinder

Onrustvlinder' katapulteert je naar het middeleeuwse Brugge van de vijftiende eeuw. Twee verhaallijnen worden op de lezer losgelaten. Enerzijds volg je het verhaal van Lowyse Adornes, één van de kinderen van de beroemde ridder, lakenhandelaar en diplomaat Anselm Adornes. Anderzijds zijn er de belevenissen van de kwajongens Seppe en Luigi. Hun verhalen kronkelen om elkaar heen en pas op het einde zullen ze echt met elkaar verstrengeld raken, al zal bij de heel aandachtige lezer misschien al eerder een lichtje zijn gaan branden. Lowyses toekomst lijkt vast te liggen als zevende kind in de welgestelde familie Adornes: een al jaren geleden afgesproken huwelijk ligt in het verschiet, haar portret wordt geschilderd door de befaamde schilder Pieter Christus en uitspattingen worden in de kiem gesmoord. Alles verandert echter wanneer haar vader onderdak biedt aan de zus van de Engelse koning. Haar man, de ietwat sinistere Thomas Boyd is namelijk in ongenade gevallen. Ook heer Adornes dreigt in…Lees verder