Boek
Nederlands

De kerst van de keizer

Ann Lootens (auteur), Sanne Te Loo (illustrator)
+1
De kerst van de keizer
×
De kerst van de keizer De kerst van de keizer
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
In de kerstnacht toont een zwart schaapje een ontevreden keizer de weg naar een heel byzonder kerstfeest. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Verwend zijn
Leesniveau
AVI 6
Titel
De kerst van de keizer / Ann Lootens ; met ill. van Sanne te Loo
Auteur
Ann Lootens
Illustrator
Sanne Te Loo
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2004
[58] p. : ill.
ISBN
90-448-0313-1

Besprekingen

Een behoorlijk egoïstische keizer wil telkens wat anders. Dit keer eist hij van zijn bibberende lakei een heel bijzondere kerst. De lakei en alle stafleden doen hun uiterste best: ze laten de brandweerman nepsneeuw spuiten, ze laten een heleboel nepbomen aanrukken, compleet met danseres verkleed als kerstboom, er verschijnt een man uit Finland met slee en rendieren, de stal wordt volledig uitgemest en geparfumeerd, de koorleden krijgen valse vleugeltjes, de zwarte schaapjes worden wit geverfd. Tenslotte wordt er een enorm duur kerstmaal voorbereid, met een reuzenkalkoen en een taart van wel tien verdiepingen. Telkens weer wordt in de verf gezet hoe boos de keizer wel zal zijn als hij niet tevreden is met hun prestaties. Maar eigenlijk ontpoppen ook de andere stafleden zich als ware dictators: ze brullen, gillen, roepen, bevelen en stellen eisen. Ze bedreigen de arme herder, stalknecht, dirigent en brandweerman. Ze vinden zichzelf heel bijzonder en belangrijk. Wanneer alles aan de keiz…Lees verder
Een ontevreden keizer scheldt zijn trouwe dienaren de huid vol als hij merkt dat het kerstfeest helemaal nep is. In de kerstnacht toont een zwart schaapje hem de weg naar een heel ander kerstfeest, waar een herder het verhaal vertelt van een bijzonder kindje en de keizer tot inkeer komt. Luxueuze uitgave met glad papier. De prachtige aquarelillustraties in sprookjessfeer beslaan telkens twee tegenover elkaar liggende pagina's, soms doorlopend, soms paginagroot en ondersteunen de tekst. Sfeervol omslag met de keizer en het zwart schaap in een sneeuwlandschap. Opvallende typografie, waarbij bijv. benadrukte woorden vet en groter zijn gedrukt. Het verhaal bestaat uit eenvoudige zinnen met veel dialoog en herhalingen. De tekst is gedrukt in fladderzetsel, in een groot duidelijk lettertype. Heel geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar en om zelf te lezen vanaf ca. 7,5 jaar.

Suggesties