Boek
Nederlands

Het recht van de Radch

Ann Leckie (auteur), Mariëtte Van Gelder (vertaler)
De kunstmatige intelligentie van een vernietigd ruimteschip weet te ontsnappen en zint op wraak.
Titel
Het recht van de Radch
Auteur
Ann Leckie
Vertaler
Mariëtte Van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ancillary justice
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Fantasy, 2015
399 p.
ISBN
9789024567195 (paperback)

Besprekingen

Deze Amerikaanse schrijfster wist het unieke te realiseren om met dit debuut de twee meest prestigieuze SF-prijzen (de Nebula en de Hugo Award) te winnen. Gezet in de verre toekomst heeft de agressieve Radch een universumomspannend rijk gesticht. Zij controleren de mensen door middel van in ruimteschepen gevestigde kunstmatige intelligenties. We volgen in twee verhaallijnen de ik-figuur Breq. In het heden is zij weer op zichzelf aangewezen, terwijl zij eerder als onderdeel van de AI van een ruimteschip duizenden mensen aanstuurde. Zij komt een oude soldaat tegen die voorheen haar tweede in bevel was. De tweede verhaallijn is negentien jaar in het verleden gezet. Breq is dan een naamloze soldaat, onderdeel van een collectief. Als onderdeel van een collectief bestaat de ‘ik’ niet meer en kan de auteur zo gebeurtenissen toch door Breq uit verschillende gezichtspunten verhalen. Dat is erg boeiend. De toekomstige wereld wordt sterk neergezet. De plot is niet altijd even consistent en komt …Lees verder

Over Ann Leckie

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Henry Harel

Ann Leckie (geboren in 1966) is een Amerikaans auteur van scifi- en fantasyliteratuur. Haar debuutroman Het recht van de Radch in 2013 won de Hugo Award, de British Science Fiction Award, de Arthur C. Clarke Award, de Nebula Award en de Locus Award for Best First Novel. Ook haar vervolgromans werden goed ontvangen. Naast romans schrijft ze ook korte verhalen.

Leckie groeide op in St. Louis in Missouri, waar ze al op jonge leeftijd sciencefictionwerken schreef. De meeste hiervan werden niet gepubliceerd. Na de geboorte van haar kinderen nam ze weer de tijd om te gaan schrijven en ditmaal was ze meer succesvol.

Haar boeken zijn naar het Nederlands vertaald door Mariëtte van Gelder.

Bibliografie

Imperial Radch-trilogie

  • Ancillary Justice (2013) (nl: Het recht van de Radch)
  • Ancillary Sword (2014) (nl: Het zwaard va…Lees verder op Wikipedia