Boek
Nederlands
Titel
Kwikzilver
Auteur
Ann De Craemer
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
222 p.
ISBN
9789085425397 (paperback)

Besprekingen

Anekdotiek als was het confetti

In Kwikzilver graait Ann De Craemer in de autobiografische verhalen-trommel van haar geliefde grootmoeder. Het pathos ligt voortdurend op de loer.

Verontwaardiging aangelengd met een stevige portie pathetiek. Dat was de drijfveer van Ann De Craemer (°1981) in haar romandebuut Vurige tong (2011). Ze nam er het katholieke geloof op de slof, met een heftigheid die ontsnapt leek uit een antipaaps pamflet van Gerard Walschap.

Haar tweede boek sloeg een veel bedaarder toon aan. In de 'vertelling' De seingever (2012) tekende De Craemer het tragische verhaal op van een gewone man die telkens weer zijn grootse wielerdromen door de vingers zag glippen. Opnieuw cirkelde de handeling rond het stadje Tielt. Toch leek De Craemer niet be-vreesd voor het etiket 'heimat-schrijver'. "Dit boek betekent mijn afscheid aan Tielt", zo vertelde ze me in 2012 in een interview voor deze krant. "Ik zal niet meer over de heimat schrijven. Toch heb ik geen moeite met die term, die vaak een vieze bijklank heeft. (...) Voor mij is de hele wereld ook aanwezig in een dorp."

Trilogie

Twee jaar later heeft De Craemer zich kennelijk bedacht. …Lees verder

Nergens beter dan thuis

Twee Vlaamse auteurs, Ann De Craemer en debutante Feline Minne, keren terug naar hun kindertijd, met sterk verschillende resultaten. Mark Cloostermans

In de essaybundelEen bepaald idee van de wereld citeert Alessandro Baricco de Duitse dichter Novalis, meer bepaald diens antwoord op de vraag 'wat volgens hem de zin van zijn kunst was, wat het doel was waar hij op mikte'. Novalis' antwoord: 'Ik ga altijd naar huis, altijd naar het huis van mijn vader.'

De terugkeer naar 'thuis' (lees: kindertijd en jeugdjaren) is ook een bekend gegeven in de Vlaamse literatuur. Het Vlaamse gezinsleven, meestal op het platteland en/of in weinig ontwikkelde milieus, is door tientallen van onze auteurs beschreven, generatie na generatie. Die traditie is weer twee titels rijker geworden:Kwikzilver enMedea en ik.

Herkenbaar

Kwikzilver gaat over Paula Van Hauwaert, de grootmoeder van Ann De Craemer, wier derde roman dit is. Het verhaal begint als Paula naar een bejaardentehuis verhuist, waarna De Craemer teruggaat in de tijd en haar grootmoeders leven, aan de Herder-straat in Tielt, samenvat.

Voor iemand van De Craemers (en mijn)…Lees verder

In dit autobiografische boek richt de schrijfster (1981) een monument voor haar grootmoeder op. Centraal staat de oude woning van 'mémé', op het platteland, een plek vol herinneringen. Het huis moet echter plaatsmaken voor industriële bedrijvigheid. Grootmoeder verkast naar een serviceflat, waarna ze haar ontvankelijke kleinkind Ann levensverhalen vertelt en liedjes leert. Eenmaal volwassen bedenkt Ann dat tijd net als vrijkomend kwik vloeibaar en ongrijpbaar is. Herinneringen vervagen, maar dat wordt voorkomen als ze in taal worden vastgelegd. Na een wat aanslepend begin wordt de lezer alsnog meegezogen in de herinneringen van Ann aan haar grootmoeder en haar familie, prachtig en met fijnzinnige humor beschreven. De volgorde is niet chronologisch, wat niet tot onduidelijkheid leidt, maar juist de levendigheid ten goede komt. In het bij vlagen ontroerende boek is de woordkeus zowel poëtisch als trefzeker. De taal is doorspekt met Vlaamse, voor Nederlanders soms vreemde woorden en begr…Lees verder

Over Ann De Craemer

Ann De Craemer (Tielt, 1981) is een Vlaams schrijfster.

Biografie

De Craemer studeerde Germaanse taal- en letterkunde en behaalde een master in amerikanistiek.

In 2010 debuteerde ze als auteur met Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn, een journalistiek boek over de presidentsverkiezingen van 2009 in Iran. Haar eerste prozawerk volgde in 2011 met Vurige tong, waarin ze vertelt over haar katholieke jeugd in West-Vlaanderen. Het boek werd in het juryrapport van de Debuutprijs 2012 vermeld als runner-up en won de publieksprijs van De Bronzen Uil. In 2011 vertaalde ze een kinderverhaal uit 1968 van de Iraanse schrijver Samad Behrangi als Het kleine zwarte visje.

In 2012 publiceerde ze met De seingever haar tweede roman, ging aan de slag als columniste voor de krant De Morgen en nam deel aan de tv-quiz De Slimste Mens ter Wereld.

In 2014 kwam K…Lees verder op Wikipedia