Boek
Nederlands

De minnares

Anita Shreve (auteur)
Een Amerikaanse professor van middelbare leeftijd beschrijft in 1933 tijdens een treinreis naar Florida zijn leven met zijn vrouw die niet van hem houdt.
Extra onderwerp
Romans, Passie, Jaloers zijn, verlies
Titel
De minnares
Auteur
Anita Shreve
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
All he ever wanted
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2003
287 p.
ISBN
90-443-0881-5

Andere talen:

Besprekingen

De Amerikaanse Anita Shreve (geb. 1946) was werkzaam als journalist voor ze fulltime fictie begon te schrijven. Voor haar kortverhaal Past the island, drifting ontving ze de O. Henry Prize in 1975. Ze debuteerde echter pas in 1989 met de thriller Eden close. In 1997 werd Shreve genomineerd voor de Orange Prize met de semi-historische roman The weight of water (1997). Intussen heeft ze een tiental boeken op haar naam, die mede dankzij Ophrah Winfrey hoge verkoopcijfers halen. Shreves romans focusen op vrouwenproblematiek en gaan in op thema's als geweld en verlies. Daarbij dragen de personages het gewicht van hun verleden. Wonden, verlangens en angsten, begraven in het onderbewustzijn, komen onvermijdelijk bovendrijven en laten hun sporen na. Shreves laatste roman, All he ever wanted, pas vertaald als De minnares, volgt het verhaal van een huwelijk over drie decennia. Voer voor romantische zielen. [Kris van Zeghbroeck]
In 1933 reist de 64-jarige professor Nicholas van Tassel, de ik-figuur uit dit boek, van New England naar Florida. Tijdens de driedaagse reis beschrijft hij met name zijn huwelijk dat na vijftien jaar eindigde. Een periode waarin de liefde van één kant komt, die van hem. Geheimen, afgunst en onbegrip nemen een belangrijke plaats in. De professor die dacht alles gewonnen te hebben moet constateren dat hij bijna alles verloren heeft. Net als in vorige romans van de schrijfster wisselen ook hier heden en verleden zich af. Anita Shreve heeft het vermogen lezers het gevoel te geven deel uit te maken van het door haar beschreven stukje geschiedenis, in dit geval de periode 1899-1914. Ze weet taal en tijd tot een eenheid te maken. Twee van haar bestsellers werden inmiddels verfilmd ('Vallend licht' en 'Het gewicht van water'). Paperback, kleine druk.