Boek
Nederlands

De levens van Stella Bain

Anita Shreve (auteur), Erica Feberwee (vertaler)
Een vrouw met geheugenverlies wordt in 1916 door een artsenechtpaar in hun huis in Londen opgenomen, waar ze zich langzaam aan gaat herinneren wie ze is en waar ze vandaan komt.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Titel
De levens van Stella Bain
Auteur
Anita Shreve
Vertaler
Erica Feberwee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lives of Stella Bain
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2014
256 p.
ISBN
9789022960462 (paperback)

Besprekingen

De levens van Stella Bain van Anita Shreve is een zeer indringend verhaal over een Amerikaanse frontverpleegster tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De vrouw weet niet waarom ze daar is of hoe ze daar gekomen is, ze weet zelfs niet wie ze is of hoe ze heet. Heel langzaam komen flarden over haar identiteit en haar verleden weer aan de oppervlakte drijven, maar het is pas in Engeland, met de hulp van dokter August Bridge, dat Stella Bain haar geheugen terugkrijgt. Dan herinnert ze zich hoe ze werkelijk heet (Etna) en waarom ze haar twee kinderen in Amerika heeft achtergelaten om naar het front te gaan.
In het eerste deel van het verhaal word je volledig meegenomen in de onzekere en onbekende wereld van Stella, die zich uitsluitend in het heden afspeelt. Anita Shreve laat Stella/Etna samen met de lezer voorzichtig aftasten wat er aan de hand is, via verdwaalde herinneringen die nu en dan bovenkomen. Het is vooral de nieuwsgierigheid naar wat er echt gebeurd is die dit eerste…Lees verder
Na drie dagen bewusteloos te zijn geweest, wordt een vrouw in 1916 wakker in een Frans ziekenhuis. Ze kan zich niets herinneren van wat er gebeurd is en waarom ze in dat ziekenhuis is beland. Langzaamaan komen er enkele woorden in haar naar boven, die een aanwijzing naar haar verleden lijken te zijn. De vrouw noemt zichzelf Stella Bain - ze heeft het gevoel dat ze zo heet - en besluit naar Londen af te reizen, omdat ze ervan overtuigd is daar de antwoorden op al haar vragen te vinden. Eenmaal daar ontmoet Stella het echtpaar August en Lily, die haar bij de zoektocht helpen. Deze roman speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en de auteur weet de onrustige sfeer uit die tijd goed over te brengen. Jammer is dat de personages wat aan de oppervlakte blijven. Ook is het verhaaltempo wat aan de trage kant. De auteur heeft inmiddels een aantal bestsellers op haar naam staan, waarvan 'De vrouw van de piloot'* het bekendste is. Vrij kleine druk.