Boek
Nederlands

Het talibanoffensief

Andy McNab (auteur), Kym Jordan (auteur), Henk Popken (vertaler)
Dave Henley keert met zijn peloton terug uit Afghaans oorlogsgebied. Het wennen aan het dagdagelijkse bestaan thuis verloopt moeizaam. Met een volgende legermissie naar Afghanistan, breekt opnieuw een loodzware tijd aan, zowel voor Daves peloton als voor de echtgenotes, familie en vrienden thuis.
Titel
Het talibanoffensief
Auteur
Andy McNab Kym Jordan
Vertaler
Henk Popken
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Battle lines
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2013
381 p.
ISBN
9789022997338 (paperback)

Besprekingen

Het talibanoffensief is een vervolg op het boek dat Andy McNab met coauteur Kym Jordan schreef in 2010, namelijk De Afghanistanmissie. McNab is niet de eerste de beste. Deze Brit, zijn naam is een pseudoniem en hij wenst deze ook niet kenbaar te maken, was soldaat bij de Britse elitetroepen Special Air Service en heeft, na een eerdere missie in Noord-Ierland, deelgenomen aan de Eerste Golfoorlog, waar zijn missie de naam kreeg ‘Bravo Two Zero’. Tijdens deze oorlog werd McNab gevangen genomen. De serie waarmee McNab bekendheid verwierf draaide om de hoofdpersoon Nick Stone, maar de auteur is dus een andere weg ingeslagen sinds De Afghanistanmissie.
Over de oorlogen in het Midden-Oosten, Afghanistan en Pakistan zijn reeds heel wat boeken geschreven, maar het specifieke van McNab is wel dat hij ook, en soms vooral, aandacht besteedt aan de situatie van het thuisfront, de ervaringen van de partners van de militairen op missie en hun familie. Zo ook in Het tali…Lees verder
Als sergeant Dave Henley en zijn mannen terugkeren naar Afghanistan om daar te helpen bij het vernielen van de papaveroogst, betekent dat voor hun vrouwen thuis bij gebrek aan goede communicatie weer in spanning afwachten. De vrouw van Dave neemt een baan aan bij een gescheiden gepensioneerde generaal en dat wordt haar niet in dank afgenomen door de andere vrouwen. Zelfs in Afghanistan bereiken Dave de roddels over haar vermeende ontrouw. Centraal in de militaire actiethrillers van McNab staat altijd een operatie in het buitenland; maar in dit deel lijkt dat bijzaak naast de uitgebreid vertelde sociale verwikkelingen van de thuiszittende vrouwen. En hoewel er niets mis is met aandacht voor dit fenomeen, zet het de doelgroep die toch zit te wachten op actie en spanning op het verkeerde been. Die actie komt wel, maar is minimaal en verloopt voorspelbaar. Het taalgebruik is niet moeilijk en erg stoer. Zelfstandig te lezen vervolg op 'De Afghanistan-missie'*. Kleine druk.

Over Andy McNab

Andy McNab (Southwark (Engeland), 28 december 1959) is een Brits schrijver en voormalig soldaat bij de Britse 'elite' eenheid Special Air Service (SAS). De naam Andy McNab is een pseudoniem; zijn echte naam is Steven Billy Mitchell. McNab maakte deel uit van een SAS-missie, genaamd Bravo Two Zero tijdens de Eerste Golfoorlog, waarbij hij gevangengenomen werd. McNab ontving na zijn vrijlating de Distinguished Conduct Medal voor zijn deelname aan deze missie. Voor een eerdere missie in Noord Ierland (1979) ontving McNab reeds de Military Medal. Een ander lid van de Bravo Two Zero missie, Chris Ryan, schrijft tegenwoordig ook.

Het pseudoniem Andy McNab nam hij aan na het schrijven van het boek Bravo Two Zero over deze missie. De persoon Andy McNab hult zichzelf in mysterie. Bij televisieoptredens wordt hij onherkenbaar in beeld gebracht en bij lezingen mag hij niet gefotografeerd worden, omdat dit, zoals hij in interviews vertelt, degenen die met hem betrokken waren bij …Lees verder op Wikipedia