Na twaalf jaar afwezigheid keert een vader terug en neemt zijn twee tienerzonen mee op een vistochtje. De broers reageren zeer verschillend op hun zwijgzame vader en conflicten blijven dan ook niet lang uit.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
The return
Regisseur
Andrej Zvjagintsev
Acteur
Vladimir Garin Ivan Dobronravov Konstantin Lavronenko
Componist
Andrey Dergatchev
Uniforme titel
Vozvrasjtsjénie
Taal
Russisch
Uitgever
Lumière, 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2003
Speelduur
ca. 105 min.
Aantekening
Russisch gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425019009489

Besprekingen

Nieuwe release van de Russische film uit 2003 en tevens het regiedebuut van regisseur Andrej Avjagintsev. Het leven van twee jonge broers wordt op z'n kop gezet als na een afwezigheid van twaalf jaar hun vader plotseling terugkeert. Is het wel hun vader? Zij kennen hem alleen van een oude foto en daar lijkt hij bepaald niet meer op. En reageert hun moeder nou blij of verstoord? De vader neemt de zoons mee op een vistripje op een groot meer, waar hij hen een aantal proeven laat uitvoeren. De sfeer wordt beklemmend. 'De kraakheldere, kale beelden waarin Zvjagintsev een vader en zijn twee jonge zonen volgt en onderdeel laat worden van de overweldigende natuur, maken de weg vrij voor een ijselijk horrorverhaal over volwassenwording. Het is een glorieus verfilmde vertelling vol mythische dimensies', schrijft Belinda de Graaf (Trouw 4-11-'06). 'Verstilde natuurpracht, subliem spel van de drie hoofdrolspelers en christelijke symboliek – het eerste beeld van de vader oogt als een replica van …Lees verder

Over Andrej Zvjagintsev

Andrej Petrovitsj Zvjagintsev (Russisch: Андрей Петрович Звягинцев) (Novosibirsk, 6 februari 1964) is een Russisch filmregisseur.

Na het voltooien van zijn acteeropleiding aan de Novosibirsk-toneelschool, speelde Zvjagintsev in diverse theaterstukken. Begin jaren negentig verhuisde hij naar Moskou waar hij tussen 1992 en 2000 actief was als figurant in diverse tv-series en films. Ook regisseerde hij een aantal afleveringen voor de Russische televisiezender REN TV.

In 2003 ontving zijn debuutfilm Vozvrasjtsjenie een Gouden Leeuw tijdens het Filmfestival van Venetië. Zijn tweede film, Izgnanie (2007), werd geselecteerd voor de competitie in Cannes, waar Konstantin Lavronenko de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol kreeg. Elena (2011) kreeg in de sectie Un certain regard van Cannes de prijs van de jury. Op het filmfestival van Gent kreeg Zvjagintsev de hoofdprijs voor deze derde film.

FilmografieLees verder op Wikipedia