De ouders van een 12-jarige jongen liggen in scheiding en maken voortdurende ruzie. Dan blijkt dat hun zoon verdwenen is.
Titel
Loveless
Regisseur
Andrej Zvjagintsev
Acteur
Marianna Spivak Alexeï Rozine Matveï Novikov
Uniforme titel
Nelyubov
Taal
Russisch
Parallele titel
Faute d'amour
Uitgever
Lumiere, © 2018
1 dvd-video
Oorspr. opname
2017
Speelduur
127 min.
Aantekening
Taalkeuze: Russisch, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5407003481228
mooov

Besprekingen

Drama van de Russische regisseur Andrey Zvyagintsev (Leviathan; The return). De ouders van de 12-jarige Alyosa liggen in scheiding. Ze wonen apart, ieder met een nieuwe liefde, maar vanwege de verkoop van hun appartement komen ze elkaar nog tegen en maken dan voortdurend ruzie. Oog voor hun zoontje hebben ze niet, totdat blijkt dat hij al twee dagen niet op school is geweest. Vrijwilligers kammen de omgeving uit. De recensenten geven 5 sterren. VPRO Cinema (vpro.nl): ‘(…) Hoe de jongen liefdeloos opgroeide in een moderne Russische middenklasse die het in materieel opzicht aan niets ontbreekt, dient ook als metafoor voor hoe moedertje Rusland haar burgers en haar voormalige satellietstaten behandelt. Een onderkoelde psychologische thriller tegen sneeuw- en schaduwrijke decors die appelleert aan het werk van Tarkovsky: duister en elegant.’ Winnaar van de Juryprijs in Cannes, genomineerd voor een Gouden palm.

Over Andrej Zvjagintsev

Andrej Petrovitsj Zvjagintsev (Russisch: Андрей Петрович Звягинцев) (Novosibirsk, 6 februari 1964) is een Russisch filmregisseur.

Na het voltooien van zijn acteeropleiding aan de Novosibirsk-toneelschool, speelde Zvjagintsev in diverse theaterstukken. Begin jaren negentig verhuisde hij naar Moskou waar hij tussen 1992 en 2000 actief was als figurant in diverse tv-series en films. Ook regisseerde hij een aantal afleveringen voor de Russische televisiezender REN TV.

In 2003 ontving zijn debuutfilm Vozvrasjtsjenie een Gouden Leeuw tijdens het Filmfestival van Venetië. Zijn tweede film, Izgnanie (2007), werd geselecteerd voor de competitie in Cannes, waar Konstantin Lavronenko de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol kreeg. Elena (2011) kreeg in de sectie Un certain regard van Cannes de prijs van de jury. Op het filmfestival van Gent kreeg Zvjagintsev de hoofdprijs voor deze derde film.

FilmografieLees verder op Wikipedia