Titel
Leviathan / dir. Andrej Zvjagintsev ; script Andrej Zvjagintsev ... [et al.]
Regisseur
Andrej Zvjagintsev
Componist
Philip Glass 1937-
Acteur
Alexey Serebryakov Elena Lyadova Vladimir Vdovichenkov Roman Madyanov Anna Ukolova Alexey Rozin Sergey Pokhodaev Valeriy Grishko Sergey Bachurskiy Platon Kamenev
Uniforme titel
Leviafan
Taal
Russisch
Uitgever
Lumière, 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
141 min.
Aantekening
Taalkeuze: Russisch, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425019008888
mooov

Besprekingen

Drama (2014) van de Rus Andrej Zvjagincev (Elenea; The return). Hoofdpersoon Kolya is een automonteur in een stadje in de buurt van de Barentszzee. De corrupte burgemeester van het stadje wil huis, bedrijf en land van Kolya onteigenen om er voor zichzelf een buitenhuis te bouwen en wordt daarbij gesteund door de kerk. Kolya gaat het juridische gevecht aan, maar maakt geen kans. Bovendien wordt hij in de steek gelaten door zijn vrouw, zoon en vrienden. De ironische titel verwijst naar het bijbelse zeemonster dat door de filosoof Thomas Hobbes in zijn boek Leviathan (1651) werd gebruikt als symbool voor de macht van de staat. De Nederlandse recensenten waarderen de film met 4 sterren. Peter de Bruijn (NRC 22-10-'14) concludeert: 'Leviathan verschuift een aantal keren van toon: de film begint realistisch, maar kent ook ronduit komische scènes, stort zich voorts diep in de tragiek, om in een haast dromerige – maar bittere – visuele schoonheid te eindigen. Wie de toeschouwer langs al die w…Lees verder

Over Andrej Zvjagintsev

Andrej Petrovitsj Zvjagintsev (Russisch: Андрей Петрович Звягинцев) (Novosibirsk, 6 februari 1964) is een Russisch filmregisseur.

Na het voltooien van zijn acteeropleiding aan de Novosibirsk-toneelschool, speelde Zvjagintsev in diverse theaterstukken. Begin jaren negentig verhuisde hij naar Moskou waar hij tussen 1992 en 2000 actief was als figurant in diverse tv-series en films. Ook regisseerde hij een aantal afleveringen voor de Russische televisiezender REN TV.

In 2003 ontving zijn debuutfilm Vozvrasjtsjenie een Gouden Leeuw tijdens het Filmfestival van Venetië. Zijn tweede film, Izgnanie (2007), werd geselecteerd voor de competitie in Cannes, waar Konstantin Lavronenko de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol kreeg. Elena (2011) kreeg in de sectie Un certain regard van Cannes de prijs van de jury. Op het filmfestival van Gent kreeg Zvjagintsev de hoofdprijs voor deze derde film.

FilmografieLees verder op Wikipedia