Boek
Nederlands

De grote reis van kleine Emma

André Sollie (auteur), Kristien Aertssen (illustrator)
+1
De grote reis van kleine Emma
×
De grote reis van kleine Emma De grote reis van kleine Emma
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Na een lange zomer gaat kleine Emma op zoek naar haar vriendje Bas. Hij is in de ban van de Sneeuwkoningin. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
De grote reis van kleine Emma / André Sollie ; met tek. van Kristien Aertssen
Auteur
André Sollie
Illustrator
Kristien Aertssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
47 p. : ill.
Aantekening
Naar De Sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen
ISBN
90-5838-215-X

Besprekingen

In het theaterseizoen 2001-2002 bewerkte André Sollie Hans Christian Andersens sprookje De Sneeuwkoningin tot een gelijknamig theaterstuk voor het Mechelse Figurentheater De Maan (het voormalige Mechelse Stadspoppentheater).

Blijkbaar bleven tekst en thema hangen. Sollie herwerkte de tekst tot een mooi boekje waarin poëtiek en symboliek ongekunsteld samengaan. In een eenvoudige subtiel dichtende taal vertelt hij over Bas en Emma. Twee vriendjes die alles samen doen. Ook samen naar de sneeuw kijken en fantaseren over de Sneeuwkoningin. Tot Bas 's avonds niet kan slapen; zijn slaapkamerraam opent en een grote sneeuwvlok uit de lucht plukt. Er blijkt een dametje in te wonen, ze begint te huilen (en te smelten) in zijn hand. Bas drinkt de tranen van de Sneeuwkoningin op en voelt onmiddellijk hoe de kilte beslag legt op zijn hart en de levenslust uit zijn ogen zuigt.

Bas wordt koud. Wil niet meer met Emma spelen noch naar de verhalen van grootmoeder luisteren. Hij word…Lees verder
Sprookjesachtig verhaal dat gebaseerd is op het sprookje 'De sneeuwkoningin' van H.C. Andersen. Kleine Bas en kleine Emma zijn een zomer lang samen. Ze doen alles samen en lijken onafscheidelijk. Maar als de winter invalt, droomt Bas weg in sneeuw- en winterlandschappen, terwijl Emma alweer uitkijkt naar de nieuwe zomer. In een droom heeft Bas kennisgemaakt met een meisje van sneeuw en naar haar gaat hij op zoek. Emma mist haar vriendje en probeert hem terug te vinden. Daartoe moet ze veel landen doorkruisen en ontmoet ze veel andere mensen. Uiteindelijk slaagt ze erin Bas terug te vinden in het paleis van de Sneeuwkoningin. Met haar warme liefde weet Emma Bas' door sneeuw en ijs verkilde lichaam weer te ontdooien. Samen keren ze terug, maar blijken te zijn gegroeid. De tekst van dit poëtische verhaal is door figurentheater 'De maan' als toneelvoorstelling opgevoerd. Zorgvuldig uitgegeven kinderboek met karakteristieke, in grijstinten uitgevoerde illustraties. De korte hoofdstukken zi…Lees verder

Over André Sollie

André Sollie (Mechelen, 7 juli 1947) is een Vlaams auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken en dichtbundels.

Biografie

Sollie voltooide een grafische opleiding aan Sint-Lukas in Brussel en begon als illustrator. Hij werkte onder meer voor de Stipkrant, een kinderkatern in De Standaard. Daarin werden ook zijn eerste versjes gepubliceerd waarna hij ook als dichter, auteur van kortverhalen, schrijver van liedjesteksten voor musical en jeugdtheater en scenarist voor televisie begon te werken. Meer en meer trad hij naar voren als schrijver én illustrator en creëerde hij boeken met beeld en tekst.

In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel voor de jeugd Soms, dan heb ik flink de pest in, gevolgd in 1991 door Zeg maar niks en in 1997 de autobiografische dichtbundel Het ijzelt in juni. In 2008 verscheen een dichtbundel voor jonge kinderen Altijd heb ik wat te vieren.

Het met een Gouden Grif…Lees verder op Wikipedia

Suggesties