Boek
Nederlands

Plotseling diep in het woud : sprookje

Amos Oz (auteur), Georg Hallensleben (illustrator)
+1
Plotseling diep in het woud : sprookje
×
Plotseling diep in het woud : sprookje Plotseling diep in het woud : sprookje

Plotseling diep in het woud : sprookje

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Sprookje over Maja en Matti, twee dorpskinderen die op onderzoek gaan naar de verdwijning van alle dieren uit het dorp. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Plotseling diep in het woud : sprookje
Auteur
Amos Oz
Illustrator
Georg Hallensleben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Pitom beomek hajaär
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
159 p. : ill.
ISBN
9789023428893

Besprekingen

Uit een afgelegen bergdorp verdwenen in een recent verleden alle dieren, van de huisdieren tot de houtwormen. Het dorp ligt er triest en grauw bij, de volwassenen zwijgen schuldig, de kinderen kunnen nauwelijks de dierenverhalen van de onderwijzeres geloven, en iedereen blijft 's nachts binnen uit angst voor de dolende berggeest Nehi. Enkele kinderen durven het duistere woud te betreden. Eén, de bespotte Nimi, keert terug met de 'hinnikziekte': hij trekt zich niets meer aan van sociale conventies, als een dier gaat en slaapt hij waar hij wil, voortdurend voor zich uit hinnikend. Geïntrigeerd door Nimi, en enkele andere kleine wonderen, trekken twee andere kinderen, de nieuwsgierige buitenbeentjes Maja en Matti, het woud in en ontdekken de ware geschiedenis van het dorp en de berggeest.
Dit sprookje van Amos Oz valt in twee duidelijke helften uiteen. In het eerste deel krijgen we een portret van een gesloten, angstige gemeenschap, die al het vreemde gebannen lijkt te hebben, maar t…Lees verder
In dit sprookje van de Israëlische schrijver (1939) zijn op een dag alle dieren uit een 'stil en droevig' dorp verdwenen. Twee kinderen gaan op onderzoek uit, tegen alle bange adviezen van de dorpelingen in. Zij komen erachter dat een weggepeste dorpsbewoner, Nehi, 'de gruwelijke tovenaar van de bergen', de dieren ooit heeft meegenomen naar het woud. Het sprookje heeft een sterke moraal: wees verdraagzaam, laat je verbeelding spreken, veroordeel niet te snel. Het verhaal komt een beetje traag op gang, maar wint gaandeweg aan vaart. Het taalgebruik is beeldend. De auteur weet overtuigend een schijnwereld op te roepen. Daarin ligt ook de kracht van dit sprookje. Herdruk met nieuwe illustraties, verschenen in de reeks 'De blije bijtjes'. Ook geschikt voor jongeren vanaf ca. 14 jaar. Ruime druk.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018), was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia