Boek
Nederlands

Een verhaal van liefde en duisternis

Amos Oz (auteur)
+1
Een verhaal van liefde en duisternis
×
Een verhaal van liefde en duisternis Een verhaal van liefde en duisternis

Een verhaal van liefde en duisternis

Titel
Een verhaal van liefde en duisternis
Auteur
Amos Oz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Sipoer al ahava wechosjech
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2006
646 p.
ISBN
90-234-1775-5 90-234-2210-4 9789023422105

Besprekingen

Recensenten -- of zoals Amos Oz hen in zijn pas verschenen Een verhaal van liefde en duisternis betitelt : "het vuurpeloton" -- moeten in hun teksten enige terughoudendheid betrachten. Maar al te vaak valt ergens op het omslag of de flap van een boek de omschrijving "onversneden meesterwerk" of iets van dergelijke strekking, vaak met de vermelding van een gezaghebbende buitenlandse bron. Dat wil naderhand wel eens tegenvallen (als het dan nog niet op een eerder verschenen boek van de schrijver slaat). De met prijzen overstelpte Oz wordt in zijn laatste boek "een duizelingwekkende genialiteit" toegeschreven en zijn boek is "magistraal". En het mooiste is nog wel dat je het daar zonder meer mee eens kunt zijn. In geen jaren heb ik zoiets moois gelezen.

Een verhaal van liefde en duisternis is autobiografisch, maar geen autobiografie, wel een roman, die het leven van Oz' joodse ouders, de grootouders en de familie, allemaal uit de Europese intelligentsia, uitbeeldt, m…Lees verder
Amos Oz rekent in deze roman, een mengeling van herinnering, overlevering en verbeelding, af met de zelfmoord van zijn moeder die hem toen hij 12 jaar was verliet. Het is de geschiedenis van zijn (groot)ouders, geassimileerde Oosteuropese joden, verdwaald in hun nieuwe vaderland. Het is ook de geschiedenis van Israël. Maar bovenal is dit het verhaal van Oz zelf, opgegroeid in een huis vol boeken, komend uit een intellectueel milieu, daarmee brekend om in een kibboets te gaan werken. En het is het omsluierde verhaal van zijn moeders zelfmoord. Ingetogen verteld, zonder pathos. In deze roman zijn veel verwijzingen naar andere werken van Oz. Het geheel is rijk aan stijl, rijk aan verhalen en zal zeer vele lezers weten te boeien. Kleine druk.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018), was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia