Boek
Nederlands

Verraad

Alyssa Brugman (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De populaire aanvoerster van een groepje meiden van school raakt bevriend met de lelijke 'zottin' en moet een keuze maken. Haar keuze heeft grote gevolgen voor iedereen. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Verraad
Auteur
Alyssa Brugman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Walking naked
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2005
195 p.
ISBN
90-5240-794-0

Besprekingen

Megan Tuw is 16. Samen met haar beste vriendin, Candice, heeft ze een groepje opgericht. Megan was de bolleboos, Candice de beauty en ze nemen alleen diegenen in hun groepje op die geen aanslag op hun superioriteitsgevoel kunnen plegen. Op elke school zijn er ook van die meisjes die niemand moet. Omdat ze de verkeerde kleren dragen, dik of lelijk zijn, kortom er niet uitzien zoals tieners eruit horen te zien volgens hun eigen normen. Daar doe je dan gemeen tegen, je maakt ze belachelijk, scheldt ze uit. Omdat je nu eenmaal een hekel aan ze hoort te hebben. Hier is dat Perdita Wiguiggan, die naam alleen al. Naarmate het kliekje meer leden begint te tellen, voelt Megan zich van tijd tot tijd wat over het hoofd gezien. Na een paar incidentjes zet zich langzaamaan de verwijdering in. Het valt al eens voor dat Megan alleen op school rondloopt (nog nooit eerder gebeurd) en op zo'n moment komt ze Perdita tegen. Maar het is absoluut not done om contact te hebben met de Zottin.

Verraad …Lees verder
De tiener Megan is aanvoerster van een groep meisjes op school die erg populair zijn. Om erbij te horen moet je lid van deze groep zijn. Perdita is een lelijk meisje, een buitenbeentje, en wordt door de groepsleden als ‘Zottin’ aangesproken. Niemand mag contact met haar hebben. Megan komt toch met haar in contact en onderneemt enkele activiteiten met haar. De groep verwerpt dit, en Megan moet uiteindelijk kiezen voor de groep en dus Perdita laten vallen. Enkele dagen later blijkt Perdita zelfmoord gepleegd te hebben. Vlot geschreven en goed gestructureerde jongerenroman. Megan vertelt het verhaal en vanaf het begin weet je, door de vele voorruitwijzingen, dat er iets vreselijks gebeurd moet zijn. De spanning wordt langzaam opgebouwd tot een climax, waarbij de hoofdpersoon reflecteert op haar handelen. De druk van de groep is steeds duidelijk voelbaar. Door de vertelwijze wordt de lezer in het verhaal getrokken en voelt deze soms sympathie met de hoofdpersoon, maar zal soms haar handel…Lees verder