Boek
Spaans

La hora azul

Alonso Cueto (auteur)
In Peru, eind jaren negentig van de 20ste eeuw, komt een succesvolle advocaat na het overlijden van zijn moeder op pijnlijke wijze via een mysterieuze brief in aanraking met het wrede oorlogsverleden van zijn vader.
Titel
La hora azul
Auteur
Alonso Cueto
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Anagrama, 2005
303 p.
ISBN
84-339-6887-4 9788433968876

Besprekingen

Lima, Peru, eind jaren negentig van de 20ste eeuw: de 42-jarige, succesvolle advocaat Adrián Ormache leeft gelukkig in zijn eigen glamourwereldje, totdat zijn moeder komt te overlijden. Na haar dood komt hij op pijnlijke wijze via een mysterieuze brief in aanraking met het wrede oorlogsverleden van zijn vader, Comandante Ormache. Hij ontvoerde en verkrachtte een inlandse vrouw, Miriam, tijdens de bloedige burgeroorlog tussen het Peruaanse leger en de guerrilla-beweging Sendero Luminoso (Het Lichtende Pad) tussen de jaren 1980 en 1992. Adrián komt in een persoonlijke crisis terecht en verlaat werk en familie om op zoek te gaan naar de waarheid over zichzelf, zijn vader en de Peruaanse geschiedenis. Aan de hand van verschillende getuigenissen van ex-militairen, ontdekt Adrián dat Miriam nog steeds in leven is. Haar ontmoeten wordt een obsessie. De bekende Peruaanse schrijver (Lima, 1954) heeft een meesterlijk boek geschreven over een bloedige periode uit de Peruaanse geschiedenis. De ro…Lees verder

Over Alonso Cueto

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Alfonso ps

Alonso Cueto (Lima, 30 april 1954) is een Peruviaans schrijver en hoogleraar.

Levensloop

Cueto studeerde in 1977 af aan de Pauselijke Katholieke Universiteit van Peru. Hierna reisde hij twee jaar door Europa en onderwees hij onder meer Engels in Madrid. Hierop volgend begon hij aan zijn promotiestudie aan de Universiteit van Texas in Austin. In 1984 promoveerde hij met het proefschrift Los cuentos de Juan Carlos Onetti.

In 1983 kwam hij met zijn eerste werk, La batalla del pasado (De slag van het verleden), met daarin een verzameling van korte verhalen. Zijn eerste roman was El tigre blanco (De witte tijger).

Cueto is hoogleraar journalistiek aan Pauselijke Katholieke Universiteit van Peru. Hij schrijft regelmatig stukken voor de krant Peru 21.

Erkenning