Een man doet mee aan een experiment dat een oplossing moet bieden voor de overbevolking: hij wordt gekrompen tot 13 cm en gaat wonen in Leisureland, een kolonie voor minimensen.
Titel
Downsizing / directed by ; written by Alexander Payne [e.a.]
Regisseur
Alexander Payne
Acteur
Matt Damon Christoph Waltz Hong Chau Kristen Wiig
Taal
Engels
Uitgever
Paramount, © 2018
1 dvd-video
Oorspr. opname
2017
Speelduur
ca. 90 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Noors, Deens, Fins, Zweeds
EAN
5053083146184

Besprekingen

Sciencefictionkomedie van Alexander Payne (Nebraska; Sideways) met onder meer Matt Damon (Suburbicon). In de nabije toekomst hebben Noorse wetenschappers een oplossing gevonden voor de overbevolking en uitputting van de aarde: ze laten mensen krimpen tot een lengte van ongeveer 13 cm. Dit proces is onomkeerbaar. Paul en zijn vrouw Audrey (Kristen Wiig) besluiten mee te doen aan dit experiment, ook om hun financiële problemen op te lossen. Audrey ziet er op het laatste moment van af, maar Paul krijgt een plaats in Leisureland, een Amerikaanse kolonie voor kleine mensen. Het blijkt geen paradijs, want ook hier zijn er verschillen in arm en rijk en is er discriminatie en consumentisme. De recensenten geven 3 of 4 sterren. VPRO Cinema (vpro.nl): ‘(…) Satire over succes, ambitie en overbevolking gaat – nadat de verkleining eenmaal een feit is – alle kanten op, wat de identificatie met de verschillende personages er niet makkelijker op maakt. Meer dan genoeg leuke losse scènes, maar een geh…Lees verder

Over Alexander Payne

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door che

Constantine Alexander Payne (Omaha, 10 februari 1961) is een Amerikaans filmregisseur.

Payne studeerde geschiedenis en Spaanse literatuur aan Stanford University en behaalde in 1990 zijn Masters of Fine Arts aan de Universiteit van Californië in Los Angeles.

Zijn regiedebuut was Citizen Ruth uit 1996, een satirische film over abortus. Voor zijn volgende film, de zwarte komedie Election (1999), werden Payne en medescenarist Jim Taylor genomineerd voor een Academy Award voor beste aangepaste script. In 2003 ontvingen Payne en Taylor een Golden Globe voor beste aangepaste script voor About Schmidt. Hij won een Golden Globe en een Oscar voor het scenario van de film Sideways uit 2004. Voor zijn film Nebraska uit 2013 won hij een Tiger Award tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Payne huwde actrice Sandra Oh op 1 januari 2003. Het huwelijk werd op 21 december 2006 ontbonden.

Lees verder op Wikipedia