Boek
Nederlands

Atlas : een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld

+1
Atlas : een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld
×
Atlas : een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld Atlas : een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld

Atlas : een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Atlas met per werelddeel een overzichtskaart met alle landen en hun hoofdsteden. Daarnaast biedt het boek van een aantal landen ook een detailkaart met een aantal illustraties van zaken die dat land typeren, vb. beroemdheden, dieren, sporten, gerechten etc. Het boek sluit af met een alfabetische opsomming van de vlaggen van bijna 200 landen van de wereld.
Onderwerp
Volken, Landen, Vlaggen
Titel
Atlas : een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld / Aleksandra Mizielinska en Daniel Mizielinski
Auteur
Aleksandra Mizielińska 1982- Daniel Mizieliński 1982-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Mapy
Editie
5
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2013
108 p. : ill.
ISBN
9789401409285 (hardback)

Besprekingen

Aleksandra Mizielinska en Daniel Mizielinski kennen we al van het architectuurboek Hut hok huis (2010) en D.E.S.I.G.N. (2013), een publicatie met voorbeelden van opvallend vormgegeven meubels en gebruiksvoorwerpen. Nu komt het Poolse echtpaar opnieuw met een pareltje van een non-fictieboek voor kinderen: een gedetailleerde wereldatlas.
Alleen de inhoudsopgave is al een lust voor het oog: een kaart met de werelddelen, waarbij pijltjes de naam en het paginanummer van de besproken landen aangeven. De auteurs streven geen volledigheid na: per werelddeel tonen ze slechts enkele landen, waarbij hun selectiecriteria soms niet geheel duidelijk zijn. Zo ligt het voor de hand om in Azië te kiezen voor bekende landen als China en Japan, maar waarom ontbreken in Europa bijvoorbeeld Noorwegen, Portugal en Ierland? Over het algemeen doet de atlas wat westers aan, met veel aandacht voor Europa, opkomende grootmachten (Brazilië, India) en populaire vakantiebestemmingen (Kroatië, Tha…Lees verder
Grote, stevig uitgevoerde atlas met zo'n vijftig vereenvoudigd weergegeven kaarten van de wereld, werelddelen en landen. Op de kaarten is van alles te zien over onder meer flora, fauna, cultuur en bevolking. Bij elke landkaart, die telkens een dubbele pagina beslaat, staat in een hoekje vermeld wat de hoofdstad is, de taal die wordt gesproken, het aantal inwoners en de oppervlakte. Een greep uit bijzondere plaatsen, beroemde personen die er woonden, dieren, planten, traditionele cultuuruitingen, sporten, voedsel, enz., zijn met heel veel kleine gekleurde tekeningetjes op en rond de kaart geplaatst. De weinige quasi-geschreven tekst bestaat uit benamingen in hoofdletters en af en toe een kleine toelichting in een kleine schrijfletter. De bladspiegel doet vrij druk aan. De Poolse auteurs hebben niet de bedoeling gehad volledig te zijn. Niet alle landen zijn in deze atlas opgenomen; de kaart van Nederland staat er trouwens wel in. Maar daarom is het als zoekboek niet geschikt. Bevat een…Lees verder

Atlas

'Atlas' is een prachtig geïllustreerde kinderatlas om telkens weer door te nemen; je ontdekt steeds nieuwe dingen. Op de schutbladen vooraan staat een wereldkaart, opgevat als register en daar merk je meteen dat de auteur niet de bedoeling had om volledig te zijn. Alle werelddelen komen voor, en in elk werelddeel wordt ook een aantal landen aangeduid en benoemd. Op de kaarten worden soms heel kort toelichtingen gegeven over diersoorten, bekende personen, fenomenen, bezienswaardigheden en voedsel. De bladspiegel doet daarom soms een beetje druk aan, maar het geheel doet een beetje denken aan een zoekboek en dat kan alleen maar een plus zijn. De overheersende kleuren zijn bruin en pasteltinten, wat de bladspiegel toch een rustiger karakter geeft. De typografie is ook opmerkelijk. Men koos voor een lettertype dat erg schools aandoet, alsof iemand alles in een heel net handschrift gewoon heeft neergeschreven.
Men raadt het boek aan vanaf tien jaar, maar ik haalde de leeftijd naar be…Lees verder

Atlas: een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld

De wereld ontdekken met dit visueel pareltje, een must voor de kleine ontdekkingsreiziger. Het boek bevat 50 landkaarten van verschillende landen van de wereld. Op die kaarten zie je de planten en dieren, de mensen die er wonen en de cultuur waarin ze leven aangevuld met statistische informatie: de hoofdstad, taal, aantal inwoners en de oppervlakte.

Er is geen inhoudsopgave maar de vele tekeningen op en rond de kaart maken het minimum aan tekst goed. Voor kleine kinderogen een fantastische ontdekkingsreis.

Het duo Daniel Mizielinski en Aleksandra Machowiak was al eerder verantwoordelijk voor de opmerkelijke titels D.E.S.I.G.N. en Hut hok huis, beide visueel zeer sterke informatieve boeken voor kinderen.