De levens van drie mensen komen samen tijdens een tragisch auto-ongeluk
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
Amores perros
Regisseur
Alejandro González Iñárritu
Scenarist
Guillermo Arriaga
Componist
Gustavo Santaolalla 1951-
Acteur
Emilio Echevarría Gael García Bernal 1978- Goya Toledo
Taal
Spaans
Uitgever
De Filmfreak, 2000
1 dvd-video
Oorspr. opname
2000
Speelduur
148 min.
Aantekening
Spaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
ISBN
90-5849-049-1
mooov

Besprekingen

De debuutfilm van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu was op diverse festivals een grote hit. De film won prijzen in Cannes, Chicago, Los Angeles, Tokyo en kreeg de Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film. Maar rond de film is ook een controverse ontstaan vanwege de zeer overtuigende manier waarop de hondengevechten in de film zijn weergegeven. Met o.a. Gael García Bernal, Goya Toledo en Emilio Echevarría. Aan het begin van de film vindt een tragisch auto-ongeluk plaats waarbij drie personen betrokken zijn. Vervolgens worden de levensverhalen van deze drie mensen uit de doeken gedaan en krijgt de kijker een beeld van de harde werkelijkheid van Mexico Stad. Clementine van Wijngaarden (Algemeen Dagblad 29-3-'01): '(...) een razend knap debuut over mensen en honden. Iñárritu weeft in zijn film op ingenieuze wijze drie verhalen aan elkaar die alles en niks met elkaar te maken hebben.' Dana Linssen (NRC 28-3-'01): Talent kan Gonzáles Iñárritu niet ontzegd worden, maar e…Lees verder

Over Alejandro González Iñárritu

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bart Michiels

Alejandro González Iñárritu (Mexico-Stad, 15 augustus 1963) is een Mexicaanse filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent. Hij ontving zowel in 2015 (Birdman) als in 2016 (The Revenant) de Oscar voor beste regisseur.

Biografie

Alejandro González Iñárritus eerste speelfilm was Amores perros en kwam uit in 2000. De film werd genomineerd voor de Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. Latere films zijn 21 Grams en Babel. Voor de laatste kreeg Iñárritu op 25 januari 2007 zeven Oscarnominaties. Met de film Birdman wist Iñárritu drie Oscars binnen te slepen: beste film, beste regisseur en beste originele scenario. Een jaar later won Iñárritu wederom de Oscar voor beste regisseur, ditmaal voor de film The Revenant.

Filmografie

Korte films