Boek
Nederlands
Titel
Nu : 10 dichters
Medewerker
Akwasi 1988- Dean Bowen 1984- Charlotte Van den Bosch 1991- Radna Fabias 1983- Max Greyson 1988- Carmien Michels 1990- Roelof Ten Napel 1993- Marieke Lucas Rijneveld 1991-
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Nu. 10 dichters
Uitgever
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, © 2020
15 p.
Aantekening
Uitgave ter gelegenheid van de Poëzieweek 2020
ISBN
9789059655232 (paperback)

Besprekingen

Een meerstemmig geschenk

Het jaarlijkse Poëziegeschenk is in 2020 een staalkaart: de bundel laat de diversiteit onder de dichters van vandaag zien.

Jarenlang werd het Poëziegeschenk geschreven door een vooraanstaande dichter. In dit nieuwe decennium, waarin de Poëzieweek onder druk staat, gooit de CPNB, de organisatie van het Nederlandse boekenvak, het over een andere boeg. Het geschenk nu stelt tien aanstormende dichters, allen geboren in de jaren 80 en 90, aan het publiek voor. Deze dichters, die elk maximaal twee bundels op hun naam hebben staan, belichamen de poëzie van 'nu'. Sommigen werden al gelauwerd met klassieke poëzieprijzen (Charlotte Van den Broeck, Radna Fabias, Marieke Lucas Rijneveld), anderen ontlenen hun bekendheid aan nieuwe fenomenen als spoken word (Akwasi) of instagrampoëzie (Siel Verhanneman).

Als het geschenk iets laat zien, dan is het wel hoe stilistisch divers de hedendaagse poëzie is. Het alfabetisch geordende boekje opent met het gedicht 'citos(c)ores' van Akwasi, waarin anekdotisch en zonder opsmuk wordt verhaald hoe de 'ik' ondanks een hoge score op de citotoet…Lees verder

Poëzieweekgeschenk 2020. Uitgeversinformatie: Het geschenk is geschreven door tien jonge, talentvolle dichters uit Nederland en Vlaanderen. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun carrière. De Poëzieweek wordt gehouden van 30 januari t/m 5 februari 2020. Het thema is: De toekomst is nu!

Over Akwasi

Akwasi kan verwijzen naar:

  • Akwasi (voornaam) - een jongensnaam uit Ghana en Ivoorkust
  • Akwasi (artiest) - Nederlands rapper, acteur, en schrijver