Marcel Marx heeft zijn oude schrijversleven opgegeven om een tevreden en huiselijk bestaan op te bouwen als schoenpoetser samen met zijn vrouw Arletty in Le Havre. Als Arletty ernstig ziek wordt, ontmoet Marcel een minderjarige Afrikaanse vluchteling die hij probeert te helpen.
Onderwerp
Illegalen
Titel
Le Havre / écrit et réalisé par Aki Kaurismäki
Regisseur
Aki Kaurismäki
Acteur
André Wilms Kati Outinen Jean-Pierre Darroussin 1953- Blondin Miguel
Taal
Frans
Uitgever
A Film, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2011
Speelduur
90 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777940105
mooov

Besprekingen

Finse tragikomedie uit 2011 van Aki Kaurismäki (Clouds; I hired a contract killer), met André Wilms, Kati Outinen e.a. Marcel Marx heeft zijn oude schrijversleven opgegeven om een tevreden en huiselijk bestaan op te bouwen als schoenpoetser met zijn vrouw Arletty in Le Havre. Maar terwijl Arletty ernstig ziek wordt, ontmoet Marx een minderjarige Afrikaanse vluchteling. Met hulp van de buurt ontfermt hij zich over de jongen en probeert hem uit handen van de politie te houden. Kevin Toma (Volkskrant 2-2-'12) geeft 4 (van 5) sterren: 'Meesterregisseur weet van vluchtelingendrama een sprookje te maken, dat de realiteit alleen maar schrijnender aan het licht brengt.' Jann Ruyters (Trouw 2-2-'12): 'Mooi is hoe Kaurismäki een fijne pentekening maakt over een onderwerp waarbij andere filmmakers steeds gewelddadiger aanzetten of verzanden in clichés. In zijn absurde toets herinnert de Fin aan filmmakers als Lynch en Van Warmerdam maar Kaurismäki is niet op zoek naar de zwarte kern. Grapjes, me…Lees verder

Over Aki Kaurismäki

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Soppakanuuna

Aki Kaurismäki (4 april 1957) is een Fins scenarioschrijver en filmregisseur.

Zijn stijl is beïnvloed door regisseurs als Jean-Pierre Melville, Rainer Werner Fassbinder, Yasujiro Ozu en Robert Bresson. Net als zij vertrouwt hij op klein acteren en een eenvoudige cinematografische stijl om zijn boodschap aan de kijkers door te geven. Zijn films hebben een unieke droog-humoristische kant die verwant is aan de humor in de films van Jim Jarmusch.

Het merendeel van Kaurismäki's werk is gesitueerd in Helsinki, met name Calamari Union, een film die zich grotendeels afspeelt in de arbeiderswijk Kallio. Ook Kaurismäki's trilogie bestaande uit Shadows in Paradise, Ariel en The Match Factory Girl speelt zich in Helsinki af. Dit is de Työläistrilogia.

In 1986 bracht hij de film Rocky VI uit met daarin de door hem bedachte band Leningrad Cowboys. Deze band is nog steeds actief en speelde hierna in nog een aantal van zijn films.

Lees verder op Wikipedia