Boek
Nederlands

De slag om de Blauwbrug

+1
De slag om de Blauwbrug
×
De slag om de Blauwbrug De slag om de Blauwbrug

De slag om de Blauwbrug

In de reeks:
Genre:
Beschrijving van de kroningsdag van 30 april 1980 in Amsterdam zoals een junk die beleefde. Proloog tot de cyclus "De tandeloze tijd.
Titel
De slag om de Blauwbrug
Auteur
A.F.Th. van der Heijden
Taal
Nederlands
Editie
24
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
134 p.
ISBN
9789023479420 (hardback)

Besprekingen

De hoofdfiguur van deze roman uit 1983 is een junk die in zijn onderhoud voorziet via inbraak in auto's. Hij doet verslag van de kroningsdag 30 april 1980 in Amsterdam (inclusief de rellen) en de daaraan voorafgaande weinig succesvol verlopende nacht. Alles gelardeerd met herinneringen, die laten zien dat het leven zich ten opzichte van hem achtereenvolgens 'onbruikbaar, onbereikbaar en onberekenbaar' betoonde. Het boek is de veelbelovende proloog bij de cyclus 'De tandeloze tijd'. Normale druk.

Over A.F.Th. van der Heijden

Adrianus Franciscus Theodorus (Adri) van der Heijden (Geldrop, 15 oktober 1951) is een Nederlandse schrijver. Hij begon te publiceren onder de naam Patrizio Canaponi en publiceerde ook onder zijn initialen, als A.F.Th..

Algemeen

Van der Heijden is een schrijver van autobiografische verhalen en romans. In zijn werk is het eigen leven van de schrijver te herkennen. Dit maakt dat het gehele oeuvre met elkaar verbonden is. Dat wil echter niet zeggen dat gebeurtenissen en personen in zijn werk een getrouwe afspiegeling zijn van zijn eigen leven: hij gebruikt deze vrij, om ze te combineren met fictie, filosofische uitweidingen en een treffende sfeertekening van de Nederlandse sociale en culturele geschiedenis vanaf de jaren vijftig.

Van der Heijden wordt weleens gezien als de vertegenwoordiger van een generatie die na de oorlog opgroeide; dit in tegenstelling tot schrijvers als Harry Mulisch, Willem Frederik…Lees verder op Wikipedia