Boek
Nederlands

Advocaat van de hanen

+1
Advocaat van de hanen
×
Advocaat van de hanen Advocaat van de hanen

Advocaat van de hanen

In de reeks:
Genre:
Een advocaat wordt bij een strafzaak in verband met een in een politiecel overleden kraker onder druk gezet door een groep krakers rond het slachtoffer.
Titel
Advocaat van de hanen
Auteur
A.F.Th. van der Heijden
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
613 p.
ISBN
9789021421766 (paperback)

Besprekingen

Voorafgaande aan de publicatie van deel 3 in de romancyclus 'De tandeloze tijd' verscheen in 1990 deel 4, een dikke roman die zich als afzonderlijk werk goed laat lezen. Hoofdpersoon is Ernst Quispel, die betrokken is - als jurist en naar later blijkt ook als ooggetuige - bij de zaak Kiliaan Noppen, de 18-jarige kraker die onder verdachte omstandigheden in een politiecel overlijdt. Mr. Quispel treedt op als advocaat van de hanen (de hanekammen). Het boek bestaat uit twee gedeelten. In het eerste, 'De euforie', worden de twee zijden van een periode van de kwartaaldrinker, die Quispel is, in afwisselende volgorde beschreven. Pas in het tweede deel, 'Blasé', dat zich later afspeelt, wordt een ontbrekende en onthullende schakel uit het eerste gedeelte t.a.v. het Noppen-verhaal gegeven. Een ongewoon rijk en knap boek; het laat zich ademloos lezen, niet alleen door de overrompelende gebeurtenissen, maar evenzeer door de knappe structurering en de heldere stijl. Ook verfilmd. De roman geldt …Lees verder

Over A.F.Th. van der Heijden

Adrianus Franciscus Theodorus (Adri) van der Heijden (Geldrop, 15 oktober 1951) is een Nederlandse schrijver. Hij begon te publiceren onder de naam Patrizio Canaponi en publiceerde ook onder zijn initialen, als A.F.Th..

Algemeen

Van der Heijden is een schrijver van autobiografische verhalen en romans. In zijn werk is het eigen leven van de schrijver te herkennen. Dit maakt dat het gehele oeuvre met elkaar verbonden is. Dat wil echter niet zeggen dat gebeurtenissen en personen in zijn werk een getrouwe afspiegeling zijn van zijn eigen leven: hij gebruikt deze vrij, om ze te combineren met fictie, filosofische uitweidingen en een treffende sfeertekening van de Nederlandse sociale en culturele geschiedenis vanaf de jaren vijftig.

Van der Heijden wordt weleens gezien als de vertegenwoordiger van een generatie die na de oorlog opgroeide; dit in tegenstelling tot schrijvers als Harry Mulisch, Willem Frederik…Lees verder op Wikipedia