Boek
Nederlands

Het plan van de kerstgans

Aby Hartog (auteur)
+1
Het plan van de kerstgans
×
Het plan van de kerstgans Het plan van de kerstgans

Het plan van de kerstgans

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een moedige gans wil niet opgegeten worden met kerst. Hij bedenkt een slim plan. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Ganzen, Vegetarisme
Extra onderwerp
VOO, KER, verhalen, kerst
Titel
Het plan van de kerstgans
Auteur
Aby Hartog
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Zirkoon, 2008
29 p. : ill.
ISBN
9789052474007 (hardcover)

Besprekingen

In dit kleine boekje in kerstkleuren wil een moedige, gepersonifieerde gans niet opgegeten worden met kerst. Hij besluit dat de Kerstman dan maar opgegeten moet worden, want zonder Kerstman zal Kerstmis vast niet doorgaan. Met weinig woorden zet dit filosofische boek kinderen aan tot nadenken over het eten van vlees. De ruime interlinie zorgt voor een rustige bladspiegel. De paginanummers zijn voorzien van een kerstster. De eerste zin van het boek doet grammaticaal wat vreemd aan, evenals aan wie het boek is opgedragen: ‘Voor de lievelings’. De opbouw van de enkelvoudige, dunne plot zit logisch in elkaar. Het herhaalelement in de dialogen zal kinderen aanspreken. De eenvoudige, kinderlijke illustraties stralen door de sobere steunkleuren een melancholieke sfeer uit en ondersteunen daarbij het verhaal. De gebruikte techniek lijkt op pentekening, ingekleurd met waterverf. De auteur en tevens illustrator heeft meerdere boeken geschreven over dieren met menselijke trekjes. Voorlezen vanaf…Lees verder

Het plan van de Kerstgans

Kerstmis nadert en de gans ziet zichzelf al liggen naast wat rode kool en aardappelpuree. Omdat hij wil voorkomen dat het Kerstmis wordt, besluit hij de kerstman op te eten. De dieren en wezens die hij ontmoet op zijn zoektocht naar de kerstman tonen weinig enthousiasme. Integendeel, ze kennen deze man als een gulle schenker van pakjes en zijn niet van plan de gans enige hulp te bieden. Wanneer de gans de kerstman uiteindelijk zelf ontmoet, blijkt dit een innemende man te zijn, die de noden van de gans begrijpt. Zo komt het dat de gans voortaan deel uitmaakt van het rendierenspan. Met een nepgewei op zijn hoofd, wordt hij voor de slee gespannen en trekt hij mee de kerstman door de lucht. Eenvoudige illustraties waarin vooral rood, groen en wit domineren, dragen bij tot de kerstsfeer die dit kleine boekje uitstraalt. Ze maken van dit eenvoudige, toch wel originele verhaal een leuk hebbeding dat uitnodigt tot voorlezen tijdens de eindejaarsperiode.


Over Aby Hartog

Aby Hartog (Amsterdam, 20 maart 1962) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en illustrator.

In 2003 debuteerde hij met het boek PAS OP voor de ezel en de beer. Hartog schrijft verhalen, gedichten en novellen voor kinderen. Ook schrijft hij samen met zijn broer Sander Hartog non-fictie. De verhalen van Hartog kenmerken zich door eenvoudig taalgebruik en rijke fantasie.

De illustraties van Hartog zijn eenvoudig net zo eenvoudig als zijn taalgebruik. Met inkt en aquarelverf maakt hij lijnfiguren, die de basiskenmerken en activiteiten van de hoofdpersonen net voldoende vastleggen.

Bibliografie

  • PAS OP voor de ezel en de beer (Zirkoon, 2003)
  • Oehoe Ratel Retteketet Tsjing Boem Pling! (Zirkoon, 2004)
  • Het jaar van het paaskonijn (Zirkoon, 2004)
  • DANSEN met de ezel en de beer (Zrikoon, 2005)
  • Het meisje zonder gezicht (Pimento, 2005)
  • Lees verder op Wikipedia