Boek
Nederlands

Een plek naast Fien

Aag Vernelen (auteur), Debbie Lavreys (illustrator)
+1
Een plek naast Fien
×
Een plek naast Fien Een plek naast Fien
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Fiens moeder krijgt een nieuwe vriend, Miel. Fien mag hem graag. Dan vertelt haar moeder dat Miel bij hen intrekt. Fien wil blij zijn voor haar moeder, maar ze kan het niet. Ze is bang dat haar moeder Miel liever vindt dan haar.
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Een plek naast Fien
Auteur
Aag Vernelen
Illustrator
Debbie Lavreys
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
37 p. : ill.
ISBN
9789058388049 (hardback)

Besprekingen

De ma van Fien is verliefd op Miel. Tijdens een wandeling vindt Fien een poesje. Net als het nieuwe poesje moet Fien voor Miel een passend plekje vinden binnen de huidige situatie. Het thema is de plaats die een nieuwe liefde in een stevige moeder-dochterrelatie gaat innemen. Dit onderwerp is op begrijpelijk niveau mooi uitgewerkt. De korte zinnen en eenvoudige woorden passen bij het leesniveau, AVI-E3. De vaak paginagrote illustraties zijn zacht van kleur en opzet. Daarin vallen de soms wat starre ogen op. Een enkele maal wordt een Vlaamse zegswijze gebruikt: 'Miel is het lief van ma'. Afzonderlijk te lezen vervolg op 'Een plek naast de sla' (2010)* waarin de vader van Fien pas is overleden. Stevige, verzorgde uitgave. Het op deze leeftijd vaak moeilijke thema wordt op een begrijpelijk niveau bespreekbaar gemaakt. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Een plek naast Fien

In het boekje 'Een plek naast de sla' nam Fien afscheid van haar papa. Toen was ze nog heel klein. Nu, enkele jaren later, is mama verliefd geworden op Miel. Fien vindt hem wel aardig maar ze wil liever niet dat Miel bij hen komt wonen. Het wordt een moeilijke tijd voor Fien.
Een mooi uitgegeven boekje voor beginnende lezertjes. Je leert een meisje kennen dat het moeilijk heeft haar mama te delen met iemand anders. Ook al is Miel een leuke vriend toch ziet ze het niet zitten dat hij haar plek aan tafel en haar plek bij mama in bed inneemt. Maar mama is geduldig. Wanneer ze een gevonden klein katje in huis nemen, leert Fien hoe het is als er iemand nog een plekje nodig heeft in huis. Haar grote poes is in het begin ook niet gesteld op het kleintje. Maar stilaan komt er kentering. Fien ziet in zich dat er geen weg terug is. Het verhaal is een beetje zoals de illustraties: die zijn heel statisch en een beetje triestig. De personages komen nogal stijf over en daardoor mist het gehee…Lees verder